Elinkeinoelämän keskusliitto EK on raskaasti pettynyt Antti Rinteen (sd) hallituksen linjaan perhevapaauudistuksesta.

”Hallituksen perhevapaauudistus ei paranna tasa-arvoa eikä perheiden hyvinvointiakaan”, EK:n sosiaali-, terveys- ja työvoima-asioiden johtaja Vesa Rantahalvari kritisoi Twitterissä.

LUE MYÖS: Nyt tuli rankka viesti: Enää ei auttaisi, vaikka Suomen kaikki 30-vuotiaat alkaisivat synnyttää kolmosia – Syntyvyyskatastrofin outo erikoispiirre erottaa Suomen muista maista

”Hallituksen perhevapaauudistus on työllisyyttä heikentävä”, Rantahalvari jatkaa viitaten perhevapaalla olevaan Nordean ekonomistin Olli Kärkkäisen kantaan.

Kärkkäinen sanoo STT:n haastattelussa, että Rinteen hallituksen perhevapaauudistuksella työllisyys ei ainakaan kasva, vaan sillä voi olla jopa negatiivisia vaikutuksia.

STT:n mukaan hallituksen kaavailema perhevapaauudistus toisi pidennystä nykyisiin äitiys- ja isyysvapaisiin ja ansiosidonnaisten vanhempainvapaiden yhteenlaskettu kesto on kasvamassa useammalla kuukaudella.

Yksi keskustan kynnyskysymyksistä hallitusneuvotteluissa oli se, että perhevapaauudistuksen on oltava parannus nykyiseen järjestelmään. Keskusta on linjannut, että kotihoidontukea ei saa lyhentää ja että ansiosidonnaisen perhevapaakauden isien osuuden pidentäminen ei saa vaikuttaa äitien osuuteen lyhentävästi.

”Hallitusohjelman kirjaus velvoittaa käytännössä tavoittelemaan vähintään 5+5+5-mallia”, sanoo perhevapaista Säätytalolla neuvottelemassa ollut kansanedustaja Heli Järvinen (vihr) STT:lle.

LUE MYÖS: Pysäyttävä kuva Suomesta: ”Jos tämä jatkuu, voidaan noin vuonna 2040 sulkea viimeinenkin synnytyssairaala”

Elinkeinoelämän keskusliitto EK moittii Rinteen hallituksen perhevapaalinjauksia kalliiksi ja työllisyysvaikutuksiltaan kielteisiksi.

EK on hallitusohjelman kirjauksen perusteella laskenut perhevapaalinjauksen kustannusvaikutukseksi noin 100 miljoonaa euroa. Kustannus syntyy siitä, kun isille kiintiöityä ansiosidonnaista vapaata pidennetään - ilman että äitien vapaata lyhennetään ja siitä, että isyyspäivärahakauden alkuun tulee tasokorotus.

Rantahalvari nostaa esiin hallitusohjelman kirjauksen työllisyydestä. Tarkalleen se kuuluu näin:

”Hallitus ei tee työvoimapolitiikassa toimia, joilla on negatiivinen työllisyysvaikutus ilman, että se tekee samanaikaisesti työllisyyttä parantavia tehokkaampia toimia.”

Työllisyyden nostaminen on Rinteen hallituksen keskeisimpiä tavoitteita.

LUE MYÖS: Näillä keinoilla työmarkkinajärjestöt nostaisivat Suomen työllisyyttä – Katso oman keskusjärjestösi kannat

Rantahalvari kysyy, minkä uudistuksen hallitus aikoo tehdä hyvittääkseen perhevapaauudistuksen väitetyn negatiivisen työllisyysvaikutuksen.

”Mikä on se toinen reformi, jolla tämä vaikutus kompensoidaan?” Rantahalvari kysyy.

EK-johtaja Ilkka Oksalan mukaan EK olisi jakanut 6,3 kuukauden vanhempainvapaat tasan isän ja äidin kesken. Lisäksi EK olisi lyhentänyt kotihoidon tuen keston puoleen nykyisestä eli noin 1,5 vuoteen.

”15 vuoden kokemus on osoittanut, että miehet käyttävät vapaasti jaettavista vanhempainvapaista vain 1-2 prosenttia”, hän sanoo.

LUE MYÖS: Työministeri Timo Harakka kumoaa huhut hallitusneuvotteluista: 30 000 työpaikan tavoitetta ei valutettukaan järjestöille