Hallituksen pitää kasvattaa innovaatiorahoitusta 160–200 miljoonalla eurolla vähintään vuoteen 2020 asti, vaatii Elinkeinoelämän keskusliitto EK, joka esittää omat agendansa hallituksen puoliväliriihen alla.

EK:n mukaan Suomessa tarvitaan uudistuksia, joilla sujuvoitetaan kaavoitusta ja investointiluvitusta sekä puretaan kannustinloukkuja. Lisäksi EK vaatii, että hallitus pitää kiinni lupauksestaan pääomittaa korkeakouluja.

– Suomen innovaatiopanostusten laskusuunta on käännettävä, jotta se ei vie pohjaa tulevalta talouskasvulta ja kasvata kuilua kilpailijamaihin, EK sanoo tiedotteessaan.

EK ehdottaa koko yritystukijärjestelmän uudistamista.

Vuosittaiset, 160–200 miljoonan euron innovaatiopanostukset EK rahoittaisi karsimalla sellaisia yritystukia, joiden myöntöperusteet eivät palvele uudistumista ja kilpailukykyä. Sen mukaan lisärahoitus tulisi suunnata siten, että se lisäisi yritysvetoista innovaatio- ja tutkimusyhteistyötä esimerkiksi Tekesin ohjelmien kautta.

EK esittää, että 2,9 miljardin euron pysähdyksissä olevia investointeja vauhditetaan hankekaavalla ja digitalisoimalla lupapalvelut. Hankekaava vähentäisi yrityksen tarvitsemien kaavojen määrää. Samalla yrityksille annettaisiin oikeus hankekaavan vireillepanoon. Valitusoikeus rajattaisiin niihin tahoihin, joita hanke aidosti koskee.

Yritysten investointeja koskevat lupapalvelut on EK:n mukaan digitalisoitava niin sanotun yhden luukun palveluun. Hanke on toteutettava nopeasti ja uusimpia ICT-ratkaisuja hyödyntäen.

– Yritysten tulee voida asioida niin kuntien kuin valtion viranomaisten kanssa yhden sähköisen rajapinnan kautta, EK toteaa.

Keskusliitto sanoo, että sillä on lisäksi noin 30 muuta ehdotusta sääntelyn sujuvoittamiseen.

EK toteaa tiedotteessaan pitävänsä kannustinloukkujen purkamista avaimena työllisyysasteen kohentamiseen.

Se esittää, että päivähoitomaksuja alennetaan kautta linjan yhteensä 140 miljoonalla eurolla. Korkein perittävä maksu olisi jatkossa 250 euroa/kk, kun se nykyisin on 290 euroa. Toisen lapsen maksu olisi enintään 50 prosenttia ensimmäisen lapsen maksusta.

Lisäksi EK ehdottaa, että osa tuloveron kevennyksistä toteutetaan korottamalla työtulovähennystä ja asumistuen tasoa alennetaan 153 miljoonalla eurolla.

Toimeentulotukeen palautettaisiin myös asumiskustannusten omavastuu ja työtulojen tukea leikkaavaa vaikutusta lievennettäisiin.

– EK:n ehdotusten myötä perheille jäisi aiempaa enemmän nettotuloja käytettäväksi tilanteessa, jossa henkilö työllistyy työmarkkinatuelta tai osa-aikatyöstä kokoaikatyöhön, EK perustelee muutosehdotuksiaan.

EK:n mukaan sen esittämät toimet ovat kustannusneutraali kokonaisuus. Tavoitteena on nostaa työllisyysastetta ja poistaa esteitä yritysten investointien tieltä.

Lähde: Kauppalehti

Lue myös:

Ehdotus lapsiperheiden verotuksesta: ”Parantaisi ostovoimaa ja lisäisi työnteon kannustavuutta”

Yrittäjät tukkanuottasilla: ”Kuka kuvittelee? Vain todellinen hölmö”

Hallituksen 60 000 €:n virhe synnytti veroaukon: ”Mysteeri”

Outo epäloogisuus verotuksessa: ”Sokeriveroa maksetaan kivennäisvedestä, mutta ei jogurttijuomista”