Elinkeinoelämän keskusliitto vaatii poliittisten lakkojen sallivan lainsäädännön muuttamista rivakalla tahdilla.

EK:n mukaan poliittiset mielenilmaisut pitäisi rajata lyhytaikaisiksi tai työajan ulkopuolella tapahtuviksi. Näin on käytäntönä Ruotsissa: sallitun työtaistelun tulee olla mielenosoituksellinen ja kestoltaan lyhyt.

EK:n mukaan "viimeaikaiset työtaistelut" osoittavat, ettei ay-liike osaa käyttää oikeuttaan vastuullisesti.

"Työnantajan on voitava luottaa siihen, että tehtyjä sopimuksia kunnioitetaan, eikä lakkoja ole työehtosopimusten voimassa ollessa. Koska viime vuosien aikana palkansaajajärjestöt ovat usein käyttäneet poliittista työtaistelua aseenaan, tulee oikeutta poliittisiin lakkoihin rajata", sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tiedotteessa.

EK:n mukaan on kohtuutonta, että poliittisten mielenilmausten maksajiksi joutuvat yritykset ja niiden työntekijät.

"Näin kävi keskiviikkona, jolloin lakkoilun hintalapuksi tuli 50 miljoonaa euroa. Helmikuussa tappiot olivat yli 100 miljoonaa euroa. Lisäksi lakoista aiheutuu mittavia, mutta vaikeasti laskettavia mainehaittoja", EK kommentoi tiedotteessa.

Keskusliiton mukaan oikeus poliittisiin lakkoihin pitäisi rajata pohjoismaisen mallin mukaiseksi, jolloin ne olisivat "korkeintaan lyhyitä ja oikeassa suhteessa asian vakavuuteen nähden".

EK:n mukaan poliittiset lakot ovat kokonaan kiellettyjä merkittävässä osassa Eurooppaa.

Poliittiset lakot ovat täysin kiellettyjä muun muassa Saksassa, Britanniassa, Hollannissa, Espanjassa ja Kreikassa. Jollakin tapaa niitä taas on rajoitettu Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa sekä Ranskassa, Belgiassa ja Italiassa.

Palkansaajajärjestöt ovat järjestäneet työtaisteluita vastalauseena hallituksen lakihankkeelle. Hallitus haluaa helpottaa henkilöperustaista irtisanomista pienissä yrityksissä. Ammattiliitoissa suhtautuminen hankkeeseen on jyrkän kielteinen, mutta hallitus on ilmoittanut, ettei aio perääntyä hankkeesta.

Lue myös:

Sipilän hallitukselle moitteet ”tykittämisestä” – Professori: Suomen lakkolinja poikkeuksellinen

Matti Vanhanen jyrähtää lakkoilijoille – ”Jos joku kuvittelee, että käsittely lopetetaan…”

Keskustan kansanedustaja tilittää: ”Demarien toiminta ay-liikkeen nimissä on vastuutonta – Lakot häikäilemätöntä poliittista peliä”