Korkeasti koulutettujen työmarkkinajärjestö Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder paheksuu Elinkeinoelämän keskusliiton tapaa irtisanoa keskusjärjestösopimukset yksipuolisesti ilmoittamalla. Hän kysyy, muuttuiko sopiminen ja yhteistyö yhden osapuolen ilmoitusasiaksi.

Fjäder muistuttaa, että bisnesmaailmassakin sopimukset neuvotellaan uusiksi ennen vanhojen irtisanomista.

– EK:n ratkaisu on akavalaisille ylemmille toimihenkilöille paljon merkittävämpi kuin mitä EK antaa julkisuudessa ymmärtää. EK katkaisee muun muassa henkilöstön koulutukseen liittyviä sopimuksia ajassa, jolloin yritykset ovat jo muutenkin vähentäneet henkilöstönsä koulutusta. Henkilöstön osaamisen ylläpito ja kehittäminen on Suomen kilpailukyvyn kannalta nyt tärkeämpää kuin ehkä koskaan, Fjäder sanoo Akavan tiedotteessa.

– Liittokierroksella olisi tärkeää vaalia hyvää työllisyyskehitystä ja parantaa ostovoimaa kilpailukyvyn kannalta kestävällä tavalla. EK:n yksipuolinen toimintatapa ja ilmoituksen ajankohta eivät luo hyvää ja luottamuksellista neuvotteluilmapiiriä. Tämä on syytä muistaa ensi syksynä, jos julkisuudessa etsitään taas syyllisiä mahdollisiin työmarkkinaselkkauksiin.

Lue seuraavaksi: EK pudotti pommin työmarkkinoille – vastaa väitteisiin sodanjulistuksesta: ”Nyt oli viimeinen hetki irtisanoa sopimukset”