Ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi perhevapaauudistuksen olevan konkreettisin uudistus, joka näyttää erilaiselta riippuen siitä, onko hallituksessa kokoomus vai keskusta.

”Esimerkiksi perhevapaiden uudistamisen suhteen ja sosiaaliturvamallien osalta sdp:n ja kokoomuksen näkemykset ovat lähempänä toisiaan kuin sdp:n ja keskustan”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Vaasan sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Matias Mäkynen vastaa Kärkkäiselle arvioimalla, että sosiaaliturvan uudistamisessa käytännössä keskusta ja sdp ovat lähempänä toisiaan.

”Kokoomus on aktiivimallisten sanktioiden kanssa aika yksin”, hän sanoo.

Kärkkäisen mielestä kokoomuksen sdp:n mallien suurin ero on sosiaaliturvan tasolla.

”Molempiin malleihin sisältyy sanktioita/leikkureita, jos ei toimi ehtojen edellyttämällä tavalla. Keskustan malli on mielestäni lähempänä perustuloa kuin kokoomuksen/sdp:n mallit.”

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd) korosti lauantaina Helsingin Sanomien haastattelussa, että niin sanotulla kansanrintamahallituksella eli sdp:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton koalitiolla olisi eduskunnassa 117 paikkaa, kun taas sinipunalla eli sdp:n, kokoomuksen, vihreiden ja rkp:n koalitiolla vain 108 paikkaa. Tämä on tulkittu vahvaksi vihjaukseksi tulevasta hallituspohjasta. Lue tarkemmin: Antti Rinne vihjasi hallituspohjasta HS:lle: ”Kansanrintamalla rkp:lla vahvistettuna olisi 117 paikkaa”

Rinne aloittaa eduskuntaryhmien tapaamisen tänään sunnuntaina.

Ensimmäisenä hän tapaa kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kello 14. Sunnuntai-iltapäivän aikana Rinne tapaa myös perussuomalaisen eduskuntaryhmän ja keskustan eduskuntaryhmän.

Hallitustunnustelut jatkuvat maanantaina kello 15, jolloin Rinne tapaa vihreän eduskuntaryhmän. Sen jälkeen seuraavat vasemmistoliiton eduskuntaryhmä, ruotsalainen eduskuntaryhmä ja viimeisenä kello 18 kokoomuksen eduskuntaryhmä.

Lue lisää:

Tutkijat tarttuivat Antti Rinteen vihjaukseen hallituspohjasta: ”Aikamoinen temppu”

IL: Keskustan eduskuntaryhmän enemmistö on kallistunut hallitukseen lähtemisen kannalle – Antti Rinne aloittaa tapaamiset tänään