– Yhä suurempi osa kuluttamastamme alkoholista on verotettu Suomessa – ja hyvä niin. Näin kirjoittaa

Veronmaksajain keskusliiton ekonomisti Janne Kalluinen blogissaan Taloustaidossa. Hän käy kirjoituksessaan läpi tuoreimpia tilastoja alkoholin myynnistä ja hinnoista.

Hän korostaa tilastoihin viitaten, että kysynnän ja tarjonnan lait pätevät joka tapauksessa myös oluthyllyillä.

–Verot vaikuttavat hintoihin ja hinnan nousu kysyntään – ennemmin tai myöhemmin. Virokaan ei siis enää ole kaikkien janoisten veroparatiisi, Kalluinen toteaa ja muistuttaa Viron alkoholiveron korotuksista.

Suomi ja Baltian maat ovat kaikki kiristäneet alkoholin verotustaan vuodentakaisesta. Viro on Kalluisen mukaan korottanut verotasojaan merkittävimmin.

–Samaan aikaan Baltian maissa on sovittu terveyspoliittista toimista, joilla pyritään parantamaan kansanterveyttä ja vähentämään alkoholinkäyttöä. Kontrastina Suomeen, Baltiassa alkoholilait ovat kiristymään päin, hän huomauttaa.

Viron tilastokeskuksen tilastojen mukaan alkoholijuomien hinnat ovat nousseet helmikuussa 2017 noin 3,9 prosenttia, heinäkuussa 2017 noin 9,4 prosenttia ja helmikuussa 2018 noin 2,9 prosenttia edelliseen kuukauteen verrattuna.

Pelkkien veromuutosten seurauksena 24 oluttölkin salkun hinnan olisi pitänyt Virossa nousta helmikuulta 2017 helmikuulle 2018 noin 3,85 euron verran.

Suomalaisten oluiden hinta on Kalluisen mukaan noussut melko vaihtelevasti, kahdesta viiteen euroon salkkua kohden. Hinnat ovat nousseet keskimäärin 3,67 euroa.

–Suomessa keskiolutsalkun hinta etenkään panttien jälkeen ei edellä mainituista hinnoista merkittävästi poikkea. Alkoholilakiuudistuksen myötä marketteihin rantautunut A-olut on Suomessa vastaavasti Viroon nähden kalliimpaa, hän toteaa.

”Latviassa ja Liettuassa oluen valmisteverot ovat tuplaantuneet”

Kalluinen muistuttaa, että alkoholin vähittäiskauppaan erikoistuneet myymälät Virossa ovat lehtitietojen mukaan voineet korottaa hintojaan vasta kuukausia veronkorotuksen jälkeen, minkä vaikutusta on hankalampi erottaa tilastosta. Lisäksi vuodenvaihteen tienoilla myös Suomi, Latvia ja Liettua ovat nostaneet alkoholiverojaan.

–Suomessa korotukset olivat melko maltillisia, ja asia taisi jäädä mediassa samoihin aikoihin puidun alkoholilain jalkoihin. Latviassa ja Liettuassa oluen valmisteverot ovat tuplaantuneet muutamassa vuodessa, joskin maiden verotasot ovat olleet alkujaan melko matalat, hän kommentoi.

Kalluisen mukaan matkustajatuonnin osuus alkoholinkulutuksesta oli vuonna 2017 noin 14 prosenttia, absoluuttisena alkoholina noin 1,4 litraa. Alkoholin tuonti absoluuttisena alkoholina väheni vuodentakaiseen noin kolmanneslitralla, joka hänen mukaansa selittää suuren osan kokonaiskulutuksen vähentymisestä.

–On houkuttelevaa vetää johtopäätös, että Viron alkoholiveron korotuksista aiheutunut hintojen nousu olisi suoraan vähentänyt alkoholin tuontia. Johtopäätös on varsin intuitiivinen ja perusteltavissa taloustieteen peruslainalaisuuksin. Aivan aukottomalta se ei kuitenkaan vaikuta, Kalluinen sanoo.

–Vaikka alkoholin hinta reagoi Virossa nopeasti veronkorotusten jälkeen, ilmeisesti alkoholimyymälät ovat myyneet juomia vanhoilla (halvemmilla) hinnoilla melko pitkään veronkorotusten jälkeenkin. Toisin sanoen edullisempaa alkoholia on ollut saatavilla korotusten jälkeen joitain kuukausia, jos sitä on osannut oikeasta paikasta hakea, hän jatkaa.

Kalluisen mukaan osasyy tuonnin nopeaan vähenemiseen on myös se, että suomalainen media informoi yleisöään Viron veronkorotuksista vuosi sitten varsin näyttävästi.

–Tämä on saattanut vaikuttaa vähentävästi suomalaisten viinaralli-innokkuuteen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vetosi aikaisemmin tässä kuussa Viroon ja Latviaan, jotta nämä kiristäisivät alkoholiverotustaan edelleen. Hän muistutti, että verotus on käytännössä ainoa keino, jolla voi vaikuttaa alkoholin kulutukseen.

– Suomalaiset ovat tuoneet Virosta erittäin paljon alkoholia. Mielestäni hallituksenne päätös (alkoholiveron korotuksesta) oli erittäin viisas. Toivon, että Latvia seuraisi teitä siten, että jonain päivänä meillä olisi sama verotaso, Sipilä kommentoi virolaiselle Eesti Päevalehdelle.