Bensiinilitran hinnasta noin kaksi kolmannesta on veroa. Viinapullon hinnasta veroa on peräti 82 prosenttia ja tupakka-askista jopa 88 prosenttia, kertoo Veronmaksajien keskusliiton selvitys.

Kuluneen vaalikauden aikana kulutusverotusta on kiristetty Suomessa nettomääräisesti noin 400 miljoonalla eurolla.

Terveys- ja ympäristöhaittoihin kohdistuvat verot, kuten tupakkavero, alkoholivero ja energiaverot, kiristyivät nettona noin 600 miljoonaa euroa. Ajoneuvoihin kohdistuva verotus puolestaan keveni.

Tämä käy ilmi Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluisen selvityksestä ”Verottaja kuluttajan kukkarolla – Kulutusverotuksen trendit Suomessa”.

”Kulutusverotuksen muutokset ovat olleet päättyvän vaalikauden aikana kokonaisuutena verrattain maltillisia. Kiristyksiä tehtiin nyt lähinnä valmisteveroissa”, Kalluinen kertoo tiedotteessa.

LUE MYÖS: Karkkipussit ja koirien vinkulelut tulorekisteriin? – Petteri Orpo ärähti: ”Joku tolkku pitää olla!”

Tärkein kulutusvero on arvonlisävero, joka vastaa noin kahta kolmannesta kaikkien kulutusverojen tuotosta. Arvonlisäverokantoihin ei tällä vaalikaudella tehty muutoksia.

Keskeisimpiä terveys- ja ympäristöhaittoihin kohdistuvia valmisteveroja Suomessa ovat energiaverot sekä tupakka- ja alkoholivero. Esimerkiksi bensiinilitran hinnasta noin kaksi kolmannesta on veroa. Viinapullon hinnasta veroa on peräti 82 prosenttia ja tupakka-askista jopa 88 prosenttia.

Ajoneuvojen verotusta on vaalikauden aikana nettomääräisesti kevennetty ja samalla painotusta on siirretty auton hankintaan kohdistuvasta autoverosta kohti käytön aikaista ajoneuvoveroa.

LUE MYÖS: Palkka 3000 €/kk, verojen ja maksujen määrä 1560 € – ”Merkittävä osa piilossa työntekijältä”

Kulutusverojen osuus kaikista verotuloista on jonkin verran noussut vaalikauden mittaan. Painopisteen siirtymistä ovat edesauttaneet vaalikauden aikana tehdyt kevennykset ansiotulojen verotukseen sekä työnantajien sosiaalivakuutusmaksujen alennukset.

Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää oikeana suuntana verotuksen painopisteen asteittaista siirtämistä työn verotuksesta kulutuksen ja haittojen verotuksen suuntaan. Näin tapahtuu, kun verotuksen keventäminen keskitetään ansiotulojen verotukseen.

”Ensi vaalikaudellakin on perusteltua maltillisesti jatkaa terveys- ja ympäristöhaittoihin kohdistuvien valmisteverojen korotuksia”, Lehtinen sanoo.

”Tärkeintä on kuitenkin edistää verotuksen rakennemuutosta keventämällä tuntuvasti ansiotuloihin kohdistuvia ankaria veroja”, hän jatkaa.

LUE MYÖS: ”Hämmentävää: Suomessa verotetaan jopa lähdevettä”