Toisin kuin oli ehditty arvioida, Suomen bruttokansantuote ei kasvanut huhti-kesäkuussa juurikaan. Nordean ekonomisti Pasi Sorjosen mahdollisena pitämä talouskasvun ”jättipaukku” jäikin tulematta, sillä paukku kutistui työpäiväkorjattuna 0,1 prosentin kasvuun edellisvuoden vastaavasta neljänneksestä.

– Onneksi jäi tulematta, Sorjonen sanoo Uudelle Suomelle.

– Se olisikin ollut epäuskottavaa.

Sorjonen pohdiskeli toisen vuosineljänneksen mahdollista yllätyskasvua blogissaan viime viikolla. Hän totesi, että 0,3–0,7 prosentin talouskasvu voi olla – ainakin tilastoissa – mahdollista, vaikka se tuntuukin uskomattomalta.

Sorjosen arvioi pohjautui Tilastokeskuksen aiempaan arvioon huhtikuun tuntuvasta bkt:n kasvusta. Vielä heinäkuussa arvioitiin, että kansantalouden tuotanto kasvoi huhtikuussa 1,9 prosenttia edellisvuoden huhtikuusta.

Tänään julkaistussa kansantalouden tuotannon kuvaajassa huhtikuun jättikasvu onkin kutistunut 0,1 prosentin laskuksi.

–Se data on muuttunut aika täysin, Sorjonen sanoo muistuttaen, että kuukausi-indikaattoriin täytyy aina suhtautua varauksella.

Tänään julkaistua huhti-kesäkuun lukua, 0,1 prosentin talouskasvua, Sorjonen pitää tietyllä tapaa positiivisena lukuna.

– Se on yleistilanteeseen nähden uskottava ja istuu muuhun aineistoon, kuten meidän ennusteeseemme, jossa toiselle vuosineljännekselle ennakoidaan nollakasvua.

Eli jättipaukun tussahdus onkin hyvä uutinen, koska vuosineljännes ei nyt uskottavien tietojen mukaan näytä lipsuvan nollakasvun pahemmalle puolelle?

–Juuri näin. Se kuulostaa ihan hyvältä. Näyttää, että talous ei ole sukeltanut lisää.

Tilastokeskuksen tänään julkaisemat tiedot perustuvat tuotannon suhdannekuvaajan ennakkotietoihin. Seuraava neljännesvuositilinpito tarkempine tietoineen julkaistaan syyskuussa.