Jos seuraava hallitus haluaa päästä 75 prosentin työllisyysasteeseen, työmarkkinoiden ulkopuolella olevat on saatava aktivoitua hakemaan töitä. Näin arvioi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Hänen mukaansa hallituksella on tästä syystä varmasti tehtävää varhaiskasvatuksessa, opiskeluaikojen lyhentämisessä ja työurien pidentämisessä.

”Kaikkea pitää varmaan yrittää. Suhdannetilanne ei ole tässä nyt vahvistumassa. Sitä kautta ei ole välttämättä lisämyötätuulta tiedossa”, Kuoppamäki sanoo Talouselämälle.

Hallitustunnustelija nimetään tänään perjantaina. Todennäköisesti tehtävään valitaan suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Rinne (sd).

Kuoppamäen mukaan keskiviikkona julkistetut työllisyysluvut olivat kohtalaisen hyviä ja työmarkkinoilla on hyvä vire, mutta ”puro on pikku hiljaa kuivumassa” ja osaavista työntekijöistä on pulaa. Avoimia paikkoja alkaa olla vaikea täyttää etenkin, jos kyse on korkean osaamisen tehtävistä.

Joistakin asioista seuraava hallitus voisi päästä helpostikin yhteisymmärrykseen, Kuoppamäki uskoo. Lähes kaikki puolueet ovat puhuneet koulutukseen panostamisesta.

”Mikä se mittakaava on, se on sitten tietysti eri asia.”

Myös varhaiskasvatuksesta ollaan löydetty yhteistä säveltä ja joiltakin osin perhevapaauudistuksesta.

Muut kannusteet ovat Kuoppamäen mukaan vaikeampia seuraavalle hallitukselle. Hän arvelee, että jos tulee kovin vasemmistovetoinen hallitus, työmarkkinauudistukset voivat jäädä jäihin.

Uskotko, että demarivetoisen hallituksen on mahdollista päästä 75 prosentin työllisyysasteeseen?

”Ihan äkkiseltään en uskaltaisi odottaa tai toivoa, että siihen seuraavalla hallituskaudella päästäisiin ottaen huomioon talouden tilanteen.”

”Kyllä minä tällä hetkellä ajattelen niin, että tarvitaan suotuisampaa suhdannekehitystä kuin mitä tällä hetkellä on nähtävissä, jotta niillä eväillä, mitä nyt ehkä seuraava hallitus on valmis toteuttamaan, päästäisiin siihen 75:een [prosenttiin].”

Kuoppamäki muistuttaa, että suhdannetilanteen paranemistakaan ei voi sulkea pois. Jos piristymistä alkaa tapahtua parissa vuodessa, 75 prosenttia on mahdollisuuksien rajoissa.

Joka tapauksessa hallituksen tulisi hyväksyä, että entistä suurempi osa työpaikoista olisi määräaikaisia ja osa-aikaisia. Niistä saattaa saada vaatimattoman toimeentulon, mutta ne voivat olla esimerkiksi maahanmuuttajille tärkeä ponnahduslauta vakaammille työmarkkinoille.

Kuoppamäki arvelee, että merkittävä osa työttömistäkin on työllistymiskelpoisia, mutta maantieteellisen ja osaamisen kohtaannon kanssa alkaa olla haasteita. Hän huomauttaa, että Suomen työttömyysasteen trendi on tippunut jo alle rakenteellisen työttömyyden rajan 6,4 prosenttiin.

”Loppuporukka on vaikeammin työllistettävissä.”

Helpommin työllisyysastetta voisi nostaa heidän avullaan, jotka opiskelevat liian pitkään tai hoitavat lapsia pitkään kotona.