”Minusta on kyllä tosi vastuutonta lupailla sinne tänne hyvää ja lisää rahaa, koska sitä ei ole.”

Näin tylyttää Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan toimitusjohtaja, ekonomisti Aki Kangasharju puolueiden vaalipuheita Kauppalehden ja MTV:n Markkinaraadissa. Kangasharjun mukaan Suomen olisi edelleen kurottava umpeen kymmenen miljardin euron kestävyysvaje.

”Kyllä tämä keskustelu on ollut 180 astetta toisessa suunnassa. On luvattu hyvää eläkeläisille, lapsiperheille, maaseudun ihmisille, jotka menettävät asuntonsa arvoa, ja joka paikkaan. Tietenkin ne ovat kaikki tärkeitä asioita, mutta todellisuus on se, että meillä on yhä tämä kestävyysvaje”, Kangasharju sanoo.

Kestävyysvajeen umpeen kurominen tarkoittaa, että velkaantumisen pysäyttämisen lisäksi, julkinen talous olisi käännettävä vielä ylijäämäiseksi. Näin Suomi varautuisi tulevien vuosikymmenten ikääntymiseen.

Kangasharju arvioi, että vaalien alla runsaasti keskusteltu työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin ei takaa, että lisäsäästöiltä tai veronkorotuksilta vältyttäisiin.

”Vaikka saisimme työllisyysasteen 75 prosenttiin, tarvitsisimme kaksi miljardia euroa lisäsäästöjä ja sitten sen soten, kolme miljardia, eli joka tapauksessa viisi miljardia”, Kangasharju kuvaa Markkinaraadissa julkisen talouden haastetta.

”Kun nämä summat ovat niin isoja sinne säästö- tai veronkorotuspuolelle, niin minusta on kyllä tosi vastuutonta lupailla sinne tänne hyvää ja lisää rahaa, koska sitä ei ole.”