Suomen bruttokansantuotteen kasvu jäi Tilastokeskuksen tällä viikolla julkistamien tietojen mukaan toukokuussa alle prosenttiin. Kokonaistuotanto kasvoi toukokuussa vain 0,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kausitasoitettuna tuotanto laski 0,9 prosenttia edelliskuukaudesta. Lisäksi tarkentuneiden tietojen mukaan huhtikuun työpäiväkorjattu kokonaistuotanto nousi vain 1,8 prosenttia edellisvuoden huhtikuusta, kun aikaisemmin kasvun arvioitiin olleen 2,8 prosenttia.

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan luvut kertovat talouskasvun jäävän tänä vuonna selvästi kolmea edellisvuotta heikommaksi.

”Kansainvälisen kaupan viileys heijastuu Suomen ulkomaankauppaan, eivätkä investoinnitkaan nouse entiseen malliin. Kotitalouksien melko hyvä rahatilanne tukee edelleen palveluiden kysyntää, mutta vähittäiskaupan luvutkin ovat viime aikoina olleen heikonlaisia”, hän kommentoi.

Kuoppamäki pitää ajankuvaan sopivana merkkinä sitä, että aikaisempien kuukausien lukuja on tarkennettu pääasiassa alaspäin. Se viittaa aiemmin laskettua heikompiin lukuihin pienemmistä yrityksistä.

Kuoppamäen mukaan talousluvut ovat kokonaisuutena heikentyneet, mutta taantumasta ei kuitenkaan voida vielä puhua.

”Heikompi taloustilanne näkyy myös työmarkkinoilla, missä työllisyyden kohentuminen ei ole jatkunut entiseen malliin. Uudella hallituksella onkin suuri savotta edessä, mikäli se aikoo päästä 75 prosentin työllisyysasteeseen”, hän toteaa.

OECD:n pääekonomisti Laurence Boone varoitti koko Euroopan taloustilanteesta aikaisemmin tällä viikolla. Hänen mukaansa Euroopan mailla on ”huutava tarve” elvyttää. Lue tarkemmin: Painava varoitus: Talouden shokki tulossa Eurooppaan – Tilanne kiristyy jo kesän lopulla

Euroopan keskuspankin EKP:n odotetaan reagoivan tilanteeseen jo ensi viikolla. Joidenkin ekonomistien mukaan EKP:n neuvosto saattaa päättää uudesta korkojen laskusta ja uusista elvytystoimista jo torstain kokouksessaan.

Uutta koronlaskua ja lisäelvytystä on tähän asti ennakoitu syyskuulle sen jälkeen, kun EKP:n pääjohtaja Mario Draghi vihjasi asiasta kesäkuun alussa.

”Jos talouden näkymät eivät parane eikä inflaation kiihtyminen lähde vauhtiin, tarvitaan lisäelvytystä”, hän sanoi EKP:n vuosittaisessa foorumissa Portugalin Sintrassa pitämässään puheessa.

Lue lisää: Donald Trumpin hermostuttanut puhe saattaa tarjota yllättävää apua Antti Rinteelle: ”Tulee edistämään työllisyystavoitteen saavuttamista”

Moni ekonomisti on pitänyt puhetta yhtä tärkeänä kuin Draghin vuonna 2012 pitämää kuuluisaa puhetta, jossa hän totesi EKP:n olevan valmis tekemään kaiken, mitä tarvitaan euron puolesta.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan ekonomistit odottavat yleisesti, että EKP pudottaa talletuskoron -0,5 prosenttiin nykyisestä -0,4 prosentista.Osa odottaa toista koronlaskua joulukuussa, jolloin EKP:n johdossa on ranskalainen Christine Lagarde.

”Draghi on huolissaan siitä, että hysteria palaa markkinoille. Uskomme, että talletuskoron lasku on ensimmäinen askel, jota seuraa laaja paketti erilaisia rahapoliittisia toimia. EKP saattaa hyvinkin tehdä enemmän ja nopeammin kuin vähemmän ja hitaammin”, sveitsiläisen Pictet’t ekonomistit Nadia Gharbi ja Frederik Ducrozet arvioivat katsauksessaan perjantaina.

Lue myös: Asiantuntijoilta tyly havainto Suomen tuoreista luvuista: Antti Rinteelle uhkaa tulla ”kuukausittainen päänsärky”