Keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän lauantaina keskustan vaalikampanjan avauksessa julkistamat vaalilupaukset puhuttavat ekonomisteja. Erityisesti asiantuntijat ovat tarttuneet Sipilän ehdotusten hintalappuun, lupausten rahoitukseen ja eläkkeitä koskeviin lupauksiin.

”Eläkkeiden indeksijäädytys, josta paljon puhutaan, loppuu. Takuueläkkeisiin lupaamme reilun sadan euron korotuksen”, Sipilä sanoi lauantaina.

Lisäksi hän linjasi tavoitteeksi, että neljän seuraavan vuoden aikana yli 100 000 ihmistä saisi työpaikan ja työllisyysaste nousisi 75 prosenttiin. Lue myös: Juha Sipilän uusi lupaus: ”Yli 100 000 ihmistä saisi työpaikan - Kuvitelkaa, kuinka merkittävä on yksi %-yksikkö”

”Mikä ihmeen indeksijäädytyksen purkaminen? Kansaneläkeindeksin poikkeusmenettely oli alun perinkin suunniteltu vuosille 2017-19. Onko joku jossain esittänyt, ettei olisi palattu voimassa olevan lain mukaiseen indeksointiin”, Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist ihmettelee Twitterissä.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

Sipilän lupausta takuueläkkeiden korottamisesta reilulla sadalla eurolla on verrattu sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen viime vappuna lupaamaan sadan euron nettokorotukseen kaikkiin alle 1400 euron eläkkeisiin. Lue tarkemmin: Kopioiko Juha Sipilä populismiksi haukkumansa Antti Rinteen vappulupauksen? – Ekonomisti: ”Kustannusvaikutuksiltaan ihan eri mittaluokassa”

Sipilän mukaan vaalilupaukset voidaan rahoittaa työllisyyden kasvulla.

”Miten tämä kaikki rahoitetaan? Yksi prosenttiyksikkö työllisyysasteessa tuo julkiseen varaan liikkumavaraa 1-1,4 miljardia. Kuvitelkaa, kuinka merkittävä on yksi prosenttiyksikkö”, hän sanoi.

Ekonomistipiireissä ajatus ei saa suurta kannatusta.

”Tässä on hyvä muistaa, että jos työllisyyden kasvusta tuleva julkisen talouden liikkumavara käytetään kokonaan menonlisäyksiin/veronkevennyksiin, ei työllisyyden kasvu auta kestävyysvajeeseen”, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen toteaa Twitterissä.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta ihmettelee myös keskustan lupaamia veronkevennyksiä. Puolueen vaaliohjelmassa linjataan, että ”verotuksen keventämisvara on kohdennettava pieni- ja keskituloisiin”.

”Painotus on tulonjaon kannalta oikea, mutta muotoilu on outo huomioiden 8-9 miljardin euron kestävyysvaje. Ei ole mitään verotuksen keventämisvaraa. Päinvastoin. Veronkevennykset edellyttäisivät isoja menoleikkauksia. Jos samaan aikaan haluaa lisäsatsauksia mm. hävittäjiin, perheisiin, eläkkeisiin ja palveluihin, niin leikkauksia tarvittaisiin vielä enemmän. Jos ei halua leikata ja haluaa uusia menoja, niin veroja pitää nostaa”, hän tviittaa.

Lue myös:

Juha Sipilä kuittasi gallupit: ”Nyt näyttää siltä, että se on tulos ja ulos”

Keskustan kenttäväki haluaa seuraavaksi punamultahallituksen ja antaisi rukkaset kokoomukselle - ”Köyhän asiaa ei ole pidetty tarpeeksi esillä”

”Aika on ohi, imago pilalla” - Keskustassa halutaan Juha Sipilälle haastajia