Euroopan keskuspankin neuvoston joulukuun kokouksen pöytäkirjat ovat aiheuttaneet laajaa huolta siitä, että poikkeuksellisen matalat ohjauskorot lähtevät nousuun vielä tämän vuoden aikana. Markkinoilla on yleisesti odotettu korkojen kääntymistä nousuun aikaisintaan ensi vuoden lopulla.

Torstaina julkistettujen kokouspöytäkirjojen mukaan EKP:n neuvoston jäsenet totesivat joulukuussa olevansa valmiit ”virittämään” rahapolitiikkaa tarvittaessa. EKP piti kuitenkin ennallaan ohjauskorkoja koskevan lausuntonsa, jonka mukaan korkojen odotetaan pysyvän nykyisellä tasollaan.

–Suuri muutos aikaisempaan on se, että mikä tahansa muutos keskuspankin lausunnoissa maaliskuun tai kesäkuun korkokokouksessa tai viittaus edes asteittaiseen rahapolitiikan kiristämiseen saa nyt taakseen EKP:n neuvoston enemmistön. Näin ei tähän asti ole ollut, Pictet’n ekonomisti Frederik Ducrozet kommentoi Bloombergille.

Suomessa OP:n ekonomisti Henna Mikkonen odottaa korkojen edelleen pysyvän ennallaan tänä vuonna, mutta neuvoo velallisia varautumaan korkojen nousuun.

– Myös vuonna 2018 korot pysyvät matalalla, mutta nousu häämöttää jo horisontissa. Euribor-korkojen odotetaan nousevan plussalle vuonna 2019, mutta senkin jälkeen korkojen nousu pysynee maltillisena. Mitään radikaalia muutosta velallisten korkomenoihin siis ei ole näkyvissä, mutta nyt on viimeistään hyvä hetki miettiä, miten oma talous kestää mahdollisen korkojen nousun, hän totesi blogissaan perjantaina.

EKP:n pöytäkirjoihin reagoitiin markkinoilla sen verran rajusti, että Saksan keskuspankin pääjohtaja Jens Weidmann tuli julkisuuteen rauhoittelemaan tilannetta. Euro vahvistui niin torstaina kuin perjantaina ja myös Saksan valtionlainojen korot nousivat.

–Olisi hyvin raskasta pankeille, jos pitkän poikkeuksellisen matalan korkojen jakson jälkeen korot nousivat yht’äkkiä rajusti. Euroalueella korkojen välittömän nousu riski on juuri nyt matala, hän sanoi Financial Timesin mukaan.

Weidmann tunnetaan EKP:n neuvostossa tiukimman rahapolitiikan kannattajana.

Suomessa asuntolainojen viitekorkona yleisesti käytetty 12 kuukauden euribor nousi perjantain aavistuksen ja noteerattiin -0,186 prosentissa.