Eurooppaa uhkaa jopa vuoden 2008 kaltainen kriisi, jos Eurooppa ei ryhdy asianmukaisiin toimiin viruksen ja sen talousvaikutusten taltuttamiseksi, Euroopan keskuspankin johtaja Christine Lagarde varoittaa.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Lagarde puhui EU-maiden johtajien kanssa tiistai-iltana. Hän kehotti johtajia toimimaan määrätietoisesti, tai ”näemme mahdollisesti tapahtumia, jotka muistuttavat vuoden 2008 finanssikriisiä”, Lagarde varoitti Bloombergin tietojen mukaan.

Lagadre sanoi myös, että oikeilla toimilla koronaviruksen vaikutukset jäisivät todennäköisesti väliaikaisiksi.

Lagarden mukaan EKP harkitsee nyt kaikkia mahdollisia toimia taatakseen rahoitusmarkkinoiden ja erityisesti lainamarkkinoiden toiminnan ja likviditeetin. Lagarde kuitenkin korosti, että pelkät rahapoliittiset keinot eivät nyt riitä, ja kehotti EU-johtajia kantamaan kortensa kekoon.

EKP tekee korkopäätöksensä huomenna torstaina. Markkinoilla odotetaan mielenkiinnolla EKP:n päätöstä ja tietoja mahdollisista uusista elvytystoimista.

Osa ekonomisteista pitää mahdollisena, että EKP laskee entisestään ohjaus- tai talletuskorkojaan. Odotuksena on myös nykyisten velkapapereiden osto-ohjelmien kasvattaminen ja mahdollisesti kokonaan uudet elvytystoimet.

Englannin keskuspankki laski ohjauskorkoaan 0,5 prosenttiyksikköä keskiviikkoaamuna ylimääräisessä kokouksessaan. Yhdysvaltain keskuspankki Fed teki vastaavan liikkeen jo viime viikolla.

LUE SEURAAVAKSI: