Suomessa on juhannusviikosta asti käyty vilkasta keskustelua julkisen velan takaisinmaksusta. Helsingissä järjestettävässä EBLC Northern Light -tapahtumassa etäyhteydellä puhunut EKP:n pääjohtajan Christine Lagarde pitää julkisen velan kasvua varmana.

”Velanotto tulee kasvamaan massiivisesti kriisin johdosta, ei pelkästään valtioiden, vaan myös yritysten”, Lagarde sanoi.

Lagarden mukaan koronaelvytykseen käytettävä velanotto on kuitenkin maksettava takaisin.

”Pitääkö velat maksaa? Kyllä pitää. Velkaraha on hyvin halpaa tällä hetkellä. En osaa ennustaa tulevaisuutta, mutta uskon tilanteen jatkuvan”, Lagarde sanoi.

Pääjohtaja uskoo sen sijaan velkojen takaisinmaksuaikojen pitenevän.

”Velkojen maturiteetit tulevat olemaan jotain muuta, kuin mihin olemme olleet historiallisesti tottuneet.”

Samassa tilanteessa niin ikään etäyhteydellä puhunut Financial Timesin toimittaja ja entinen Maailmanpankin ekonomisti Martin Wolf oli Lagarden kanssa eri linjoilla.

”Emme tule maksamaan velkoja takaisin. Valtiot eivät tule pyörittämään ylijäämäisiä talouksia tulevina vuosina, eivät ne ole koskaan niin tehneetkään. Mutta niiden pitää pystyä tekemään pienempiä alijäämiä”, Wolf sanoi.

Wolfin mukaan avain velkataakasta selviämiseen on talouskasvu.

”Siihen tarvitaan alhaisen korkotason jatkumista ja politiikkatoimia, jotka suosivat kasvua”, Wolf sanoi.

Wolf oli Lagarden kanssa yhtä mieltä velkojen takaisinmaksuaikojen pitenemisestä ja piti sitä hyvänä asiana.

”Alhaisten ja jopa negatiivisten korkojen aikana valtioiden pitäisi ottaa lainaa 30 vuoden tai 50 vuoden maksuajoilla, niin pitkillä kuin mahdollista, jotta nämä poikkeuksellisen alhaiset korot saataisiin hyödynnettyä. Jos näin ei tehdä, ja lyhyempiä lainoja joudutaan uudelleenrahoittamaan esimerkiksi kymmenen vuoden sisään kahden tai kolmen prosentin korkoympäristössä, tulemme olemaan uskomattoman suuressa pulassa”, Wolf sanoi.

LUE MYÖS: