Sosiaaliturvaa uudistava Sata-komitea aikoo STT:n saamien tietojen mukaan esittää perjantaina, että uutta työttömien perusturvan aktivointilisää korotetaan heti tuoreeltaan.

Hallitus sopi peruspäivärahan ja työmarkkinatuen korotusosasta eli aktivointilisästä viime keväänä, ja se tulee käyttöön ensi vuoden alusta.

Aktivointilisää maksetaan, kun työtön osallistuu koulutukseen tai muihin työkykyä tukeviin toimiin. Lisää ollaan nyt nostamassa 100 eurosta 120 euroon kuukaudessa eli 4,41 eurosta 6 euroon päivässä. Työttömän perusturva nousisi näin lähelle 700:aa euroa kuussa.

Lisäkorotukseen tarvitaan uutta rahaa ensi vuonna 15 miljoonaa euroa. Tasoa on tarkoitus nostaa tarvittaessa myös vuosina 2011 ja 2012.

Korotusta perustellaan sillä, että hallitus on jo päättänyt perusturvan tason korjaamiseksi takuueläkkeestä ja indeksiturvasta. Työikäisistä perusturvan varassa olevista henkilöistä kuitenkin suuri osa on työttömiä.

Urpilainen vaati joululahjaa

Työttömyys ja perusturvan taso oli torstaina esillä myös eduskunnan kyselytunnilla. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen peräsi hallitukselta joululahjaa työttömille.

-Liian monessa suomalaisessa perheessä valmistaudutaan tänä vuonna jouluun hyvin epävarmoissa tunnelmissa. Isänmaassamme on tällä hetkellä lähes 300000 ihmistä vailla työtä. Uskon, että näissä kodeissa tärkein ja suurin joululahjatoive on työpaikka, Urpilainen sanoi.

Työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) vastasi, että hallitus on tehnyt elvyttävää talouspolitiikkaa, jolla on pyritty pehmentämään kansainvälisen taantuman vaikutusta. Työttömyyden osalta ensi vuosi on vain vielä vaikeampi.

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) listasi, mitä kaikkea hallitus on tänä vuonna tehnyt työttömien hyväksi. Työttömyysturvan aktivointilisä muun muassa auttaa pääsemään pois toimeentulotukiluukulta.

Annika Lapintie (vas.) muistutti, että toimeentulotuki on vain reilut 400 euroa ja työmarkkinatuki reilut 500 euroa kuukaudessa. Hänen mielestään niillä ei pysty elämään ihmisarvoista elämää.