Työeläkevakuuttajat Telan sidosryhmätoiminnan johtaja Markku J. Jääskeläinen kertoo Telan blogissa jäävänsä vanhuuseläkkeelle. Samalla hän ottaa voimakkaasti kantaa sukupolvien väliseen solidaarisuuteen eläkeasioissa.

Eläkkeet ovat viime aikoina olleet vahvasti esillä julkisessa keskustelussa Senioriliikkeen ajaman kansalaisaloitteen myötä. Samaan aikaan on kerrottu, että Y-sukupolvi eli 1980–1995 syntyneet tienaavat vähemmän kuin edeltävät sukupolvet.

Jääskeläisen mukaan tilanne on nyt se, että eläkeläiset on ainoa ryhmä, jonka toimeentulo on tulevaisuudessa turvattu.

– Pitkässä juoksussa uhkan muodostamme me eläkeläiset ja meidän kuvitellun tahtomme perässä juoksevat päättäjät. Eläkeläisäänestäjien suhteellinen osuus kasvaa ja me olemme aktiivisia. Nuoria on vähemmän, eivätkä he vaivaudu vaaliuurnille. Siinä he tekevät virheen, Jääskeläinen kirjoittaa.

– Pelkään, että tulemme tästä lähin käymään pelkkiä eläkevaaleja. Se on aika erikoinen tilanne, koska eläkeläiset ovat ainoa ryhmä yhteiskunnassa, joiden toimeentulon kehitys on paalutettu hamaan tulevaisuuteen. Kaikki muut ovat syvässä epävarmuuden tilassa, hän jatkaa.

Jääskeläinen haluaa herätellä nuoria pitämään puoliaan.

– Jos jotain toivon, se on nuorison herääminen puolustamaan oikeuksiaan, myös eläkeasioissa. Jo nyt tiedämme, että he joutuvat työskentelemään meitä pitempään ja maksamaan korkeampia eläkemaksuja kuin me. Loppujen lopuksi heidän eläkkeensä suhteessa sen hetken palkkatasoon tulee olemaan pienempi kuin meillä. Eläkkeet ovat tosin korkeampia, mutta niin ovat varmaan silloin kulutkin, hän kirjoittaa.

– Työikäiset ovat solidaarisia kaikille muille. Näin on yhdessä päätetty. Milloin alamme olla solidaarisia heille? Eivätkö he sitä ole muka ansainneet? Jääskeläinen kysyy.

Lue myös: Suora lupaus 85 000 nimen kansalaisaloitteesta – ”Vedän tukeni pois, jos se on nuorten etujen vastainen”

Lue myös: ”Miten on Kimmo, perutaanko?” – Kiljuselta vaaditaan johtopäätöksiä eläkekiistassa

Lue myös: Ilkeä kaksoisvaikutus iskee 1980-1995 syntyneisiin

Lue myös: 85 337 nimeä – Puhkeaako nyt 1980–1995 syntyneiden kapina?