Kokoomuksen puheenjohtajan paikasta kisannut kansanedustaja Elina Lepomäki on julkaissut Puheenvuorossa avoimen kirjeen medialle.

Lepomäki käsittelee kirjoituksessaan tiedotusvälineiden ennakkoasenteita ja luokittelua, jossa hänet itsensä luokitellaan useimmiten nuoreksi naiseksi.

Lepomäen mukaan hän saa jatkuvasti kutsuja tv-keskusteluihin ”nuorten pontevien poliitikkonaisten” kanssa. Hän vertaa itseään vasemmistoliiton tuoreeseen puheenjohtajaan Li Anderssoniin, joka myös yleensä niputetaan samaan kategoriaan. Lepomäki kertoo arvostavansa ja ihailevansa Anderssonia suuresti.

– Olemme molemmat naisia, mutta Andersson on minua noin kuusi vuotta nuorempi. Koulutuksen osalta Andersson on valtiotieteiden kandidaatti ja hän valmistunee lähiaikoina maisteriksi. Itse olen valmistunut diplomi-insinööriksi ja maisteriksi yli 10 vuotta sitten. Andersson on tehnyt ikäänsä nähden pitkän uran politiikassa alkaen puolueensa nuorisojärjestöstä ja kunnallispolitiikassa. Hän on ollut mukana julkaisemassa pari kirjaa. Minä olin 19-vuotiaana kansanedustajan avustaja, mutta kunnallis- tai nuorisopolitiikkakokemusta minulla ei ole, Lepomäki kirjoittaa.

34-vuotias Lepomäki ihmettelee, miksi hänet ja Andersson niputetaan aina samaan ”nuori nainen” -kategoriaan.

– Jos Andersson ja minut niputetaan, koska olemme ”nuoria” naisia, niin miksei minua sitten välillä niputeta jonkun kuusi vuotta vanhemman naisen tai miehen kanssa ”lähes keski-ikäiset” -kategoriaan? Tai vielä virkistävämpää, niputettaisiin jonkin muun ominaisuuden kuin iän ja sukupuolen perusteella?

Hän myös vertaa suhtautumista mies- ja naispoliitikoihin:

– Miehillä ja naisilla tuntuu olevan julkisuudessa himpun verran erilaiset käyttäytymisstandardit. Olen itse vakava perusilmeeltäni, joten kuulen päivittäin toiveita siitä, että hymyilisin enemmän. Vastaavasti Alex Stubb monen mielestä hymyilee liikaa, Lepomäki kirjoittaa.