Kokoomuksen Elina Lepomäki ei suostu hallitustunnustelujen syntipukiksi. Hän ihmettelee hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd) päätöstä valita keskustapuolue kumppanikseen hallitusneuvotteluihin.

Keskustan kynnyskysymykset erityisesti veropolitiikassa olivat Lepomäen mukaan jopa tiukempia kuin kokoomuksella, mutta siitä huolimatta kokoomus jätettiin ulkopuolelle.

Hallitusneuvottelut alkoivat keskiviikkona iltapäivällä Säätytalolla Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin ja valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen taloudellisilla katsauksilla. Säätytalon isoon saliin kokoontui suuri joukko sdp:n, keskustan, vasemmistoliiton, vihreiden ja rkp:n kansanedustajia ja taustavaikuttajia.

Mukana on myös eduskunnasta pudonneita poliitikkoja, kuten keskustalainen toimitusministeristön ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Lepomäki itse valittiin eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä, missä hän sai 19 273 ääntä, yli 7 000 enemmän kuin samasta vaalipiiristä valittu pääministeriehdokas Rinne.

Lepomäki sanoi pitävänsä vielä mahdollisena, että kokoomus palaa hallitusneuvotteluihin, jos tunnustelija vaihtuu. Keskustan, vihreiden ja sdp:n näkemykset ovat hänen mukaansa niin kaukana toisistaan, ettei sovun syntyminen ole todennäköistä.

”Toivotan tietysti neuvottelijoille menestystä”, hän täsmentää.

LUE MYÖS: Kokoomuslainen ministeri paljastaa: Nämä 3 ehtoa Antti Rinne hylkäsi – ”Tämä voi päättyä Kreikan kohtaloon”

Lepomäki osallistui alkuviikon hallitustunnusteluihin työryhmässä, jossa haettiin sdp:n ja kokoomuksen yhteistä linjaa talouspolitiikkaan ja verotukseen. Hänen mukaansa sdp:llä ei ollut selvää käsitystä siitä, miten valtiontalouden rakenteellista alijäämää supistettaisiin seuraavien neljän vuoden aikana.

”Kokoomuksen linja ei tuntunut kelpaavan heille, vaikka se oli finanssipoliittisesti jopa maltillisempi kuin valtiovarainministeriön virkamiesten arvio”, Lepomäki ihmettelee.

Demarilähteistä on levitetty tiedotusvälineille viestiä, jonka mukaan kokoomus ja erityisesti juuri Lepomäki ei olisi hyväksynyt mitään sdp:n veropoliittisia aloitteita, ei edes veropohjan laajentamista. Lepomäki kiistää väitteet jyrkästi.

”Totta kai meille sopii, että haetaan mahdollisimman laaja veropohja ja alhaiset verokannat. Sdp haki ainoastaan veronkiristyksiä”, Lepomäki sanoi.

Hänen mukaansa kokoomus oli täysin yksimielisesti valmis lähtemään hallitusneuvotteluihin, toisin kuin keskusta, jonka eduskuntaryhmässä on pieni mutta äänekäs oppositiohenkinen ryhmittymä.

Lepomäki sanoi olevansa valmis myös kokoomuksen oppositiokauteen. Hänen mukaansa kokoomuksen puoluejohtajan Petteri Orpon asema puolueessa ei ole tapahtuneen vuoksi heikentynyt.

LUE LISÄÄ:

Petteri Orpo: Tähän sinipuna kaatui

Näkökulma: Nyt tulee lähtö Petteri Orpolle – joutuu kujanjuoksuun Jussi Halla-ahon varjoon

Antti Rinteen hallitusneuvottelut: Iso kiista-asia paljastui heti – keskusta ja vihreät täysin eri linjoilla

Elina Lepomäki selittää kokoomuksen ratkaisua – ”Petteri Orpo teki erinomaisen analyysin”