Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki kysyy pääministeri Antti Rinteeltä (sd), toteutuuko lupaus paremmasta ostovoimasta keskituloisille.

Hän viittaa Rinteen kuukausi sitten Ylelle antamaan haastatteluun, jossa pääministeri sanoi: ”Me tulemme omilla päätöksillämme huolehtimaan siitä, että suomalaisten ostovoima yleisesti ottaen kehittyy parempaan suuntaan.”

Lepomäki arvioi, että julkisuudessa olleiden tietojen mukaan lupaus ei tule toteutumaan. Hän laskee, että keskituloisten ostovoima on päinvastoin heikentymässä.

”Keskituloiselle perheelle on ensi vuonna jäämässä 320 euroa vähemmän käteen, jos hallitus ei kompensoi sosiaalivakuutusmaksujen nousua palkansaajille. Tämän lisäksi hallitus on kiristämässä arjen kustannustasoa erilaisilla veropäätöksillä”, hän toteaa tiedotteessaan.

Lepomäen mukaan työn verotus on kiristymässä ensi vuonna 250 miljoonalla eurolla palkansaajamaksujen noustessa, jos hallitus ei kompensoi muutosta veronkevennyksillä. Hallitus on myös kertonut leikkaavansa kotitalousvähennystä 95 miljoonalla eurolla.

”Kotitalousvähennyksen pienentäminen vaikeuttaa paljon palveluita käyttävien kotitalouksien kuten ikäihmisten ja lapsiperheiden arkea. Ilmiselvästi se myös heikentää työllisyyttä, vaikka hallituksella on päinvastaiset tavoitteet," Lepomäki ihmettelee.

Hän lisää, että polttoaineverron on tulossa ensi kesänä lähes seitsemän sentin korotus litralta. Lepomäki ei usko, että hallituksen kaavailut kompensoida muutos palkkaverotuksessa eivät riitä autoa päivittäin tarvitsevan perheen kustannusten nousuun.

”Kyseessä on ilmastotoimeksi verhottu arjen raippavero, sillä autoilun aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä verotetaan jo nyt moninkertaisesti suhteessa muihin päästölähteisiin”, Lepomäki sanoo.

Lisäksi Kuntaliitto on ennakoinut, että kunnallisveroa korotetaan ensi vuonna 80-90 kunnassa. Lepomäki sanoo, että esimerkiksi hoitajamitoitus saattaa tarkoittaa suurempia nostopaineita, jos kuntien menoja lisätään ilman, että niihin osoitetaan lisää rahaa.

”Tämänkin taakan kantaa viime kädessä keskituloinen palkansaaja. Kun lasketaan yhteen valtion ja kuntien tuloverotukseen sekä kulutusveroihin osuvat nostot, ovat lapsiperheet ensi vuonna helisemässä”, Lepomäki kommentoi.

”Pääministerillä on ensi viikon budjettiriihessä näytön paikka. Jos keskituloisten perheiden ostovoima heikkenee, on pääministeri Rinne jälleen rikkonut yhden lupauksensa”, hän jatkaa.

LUE MYÖS:

Keskustan Katri Kulmuni paalutti: ”Budjettiriihestä täytyy tulla ulos toimenpiteitä jotka auttavat työllisyyttä”

Li Andersson: ”Ei mitään eurolupauksia”