Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki pahoittelee sitä, että julkaisi perjantaina tietoja ensi vuoden budjetista joka on julkinen vasta ensi viikolla. Hän julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan julkisen talouden suunnitelman sisällöstä ja kommentoi muun muassa julkisen talouden alijäämää.

Lepomäki ihmetteli myös, missä vaiheessa kautta keskusta lähtee hallituksesta.

”Saapa nähdä missä vaiheessa kautta keskusta lähtee hallituksesta, kun asettivat kynnyskysymyksekseen julkisen talouden tasapainon vuonna 2023 - kuten teki kokoomuskin. Rinne nakkasi meidät pihalle ilmeisesti siksi, että tiesi meidän olevan tuon vaatimuksen kanssa tosissaan. Harmillisen heikkoa varautumista lähivuosien menopaineisiin ja mahdolliseen taantumaan”, Lepomäki kirjoitti Facebookissa.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) valtiosihteeri Maria-Kaisa Aula huomautti Lepomäelle Twitterissä, että budjettikirjan embargo on vasta ensi maanantaina.

”Se on jaettu kansanedustajille etukäteen. Ministeri Lintilä sanoikin oppositiota malttamattomaksi mutta näin huonoja käytöstapoja en osannut odottaa”, hän kirjoittaa.

Lepomäki kertoo, ettei hän tiennyt embargosta.

”Pahoitteluni! Tämä ei ollut meillä tiedossa eikä lukenut asiakirjoissa. En aio jatkaa keskustelua ennen maanantaita. Vilpitön anteeksipyyntö!”

Maria-Kaisa Aula vastasi samoilla sanoilla myös kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiaiselle, joka niinikään julkaisi kuvan budjettikirjasta Twitterissä perjantaina.

”Hallitusohjelma: ”aktiivimalli puretaan kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty.” Budjetti: aktivimalli puretaan. Mistään vastaavista toimenpiteistä tai niiden vaikutusarvioista ei ole tietoakaan. Ehkei tästä pitäisi Rinne-Suomessa edes hämmästyä”, Vartiainen kommentoi.

Myös Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen pitää kokoomusedustajien toimintaa erikoisena.

”Onko talousarvioesitys jaettu myös aiempina vuosina kansanedustajille useampi päivä etukäteen? Itse pidän hieman outona, että talousarvioesityksen yksityiskohtia (ja kuvia) jaetaan somessa ennen kuin se on julkinen”, hän ihmettelee.

Valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Liinu Lehto vahvistaa, että budjettikirja on normaalin käytännön mukaisesti jaettu etukäteen embargolla kansanedustajille, jotta heillä on aikaa tutustua siihen.

”Sen käsittely on eduskunnassa 8.10. Valtioneuvosto hyväksyy 7.10 yleisistunnossa budjetin, jonka jälkeen se on julkinen.”

Lepomäki tarkensi myöhemmin lauantaina, ettei julkaissut otetta budjettikirjasta, vaan julkisen talouden suunnitelmasta.

”Tuossa asiakirjassa ei lukenut embargoa”, hän sanoo.

Valtionvarainministeriön budjettipäällikkö Sami Yläoutinen huomauttaa, että myös julkisen talouden suunnitelma tulee julkiseksi vasta maanantaina, jolloin valtioneuvosto hyväksyy sen.

Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan hallitus laatii vuosittain julkisen talouden suunnitelman, joka sisältää tavoitteet julkisen talouden kehitykselle sekä keinot niiden saavuttamiseksi. Suunnitelman tarkoituksena on tukea julkista taloutta koskevaa päätöksentekoa, eli esimerkiksi tulo- ja menopäätösten sekä rakenteellisten uudistusten tekemistä.

Valtiovarainministeriö puolestaan linjaa, että julkisen talouden suunnitelma on seuraavan vuoden talousarvioehdotuksen valmisteluohje hallinnonaloille.

LUE MYÖS: