Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki toivoo Antti Rinteen (sd) hallitukselta ohjelmaa ohjelman luonnolliselle rakennemuutokselle, joka antaisi tilaa myös syrjäisemmille alueille pysyä kilpailukykyisinä.

”Suomessa on käynnissä kolme rakennemuutosta samanaikaisesti: alueellinen, väestöllinen ja elinkeinorakenteen murros”, Lepomäki totesi puheessaan Parikkalassa sunnuntaina.

”Mikäli tällä vaalikaudella Suomeen iskee uusi taantuma, se koskettaa alueita hyvin eri tavalla. Jos pk-seudulla ihmisellä menee työt alta, asunnon arvo ei välttämättä juuri laske. Pienellä paikkakunnalla asunto saattaa menettää arvonsa yön yli. Samalla katoavat ihmisen elämänsä aikana kerryttämät säästöt”, hän jatkoi.

Lepomäki muistutti, että Espoossa, Jyväskylässä ja Riihimäellä on omakotitalojen hinta noussut viimeisen 20 vuoden aikana. Kouvolassa, Kajaanissa ja Kauhajoella ovat nimelliset myyntihinnat sen sijaan laskeneet samassa ajassa jopa kolmanneksen.

”Asuntojen arvot eriytyvät ympäri Suomea. Silti asumiskustannukset ovat Omakotiliiton mukaan kaikkialla Suomessa lähes samat ja nousemaan päin. Syrjäseuduilla asuvilla ikäihmisillä on aktiiviväestöä vähemmän varaa kustantaa asuntoihin tarvittavia perusparannuksia”, Lepomäki huomauttaa.

Lue lisää: Asuntojen hinnat pudonneet kymmeniä prosentteja osassa Suomea - ”Tällaiset voivat olla tulevaisuuden voittajakuntia”

Lepomäki huomauttaa, että monessa maakunnassa hyväkään omakotitalo ei mene kaupaksi, kun myytävää on paljon. Uusia tulokkaita hintakehitys saattaa Lepomäen mukaan pelottaa: mitä jos asunto ei säilytäkään arvoaan tai mene myöhemmin enää kaupaksi?

”Hallituksen olisi muistettava ilmastotalkoissa inhimillisyys. Energiaverot nostavat lämmityskustannuksia siellä, missä ei ole varaa investoida maalämpöön tai ilmalämpöpumppuun. Kuka pistäisi lisää rahaa kiinni taloon, jossa ei seitsemän vuoden päästä asu enää kukaan? Syrjäseutujen vanha omakotitalo ei välttämättä kelpaa vakuudeksi eikä siitä ole vanhuuden turvaksi”, Lepomäki sanoo.

Hän korosti, että kaupungistuminen on trendi, jota ei pidä kääntää. Hänen mukaansa sitä ei kuitenkaan pidä erikseen tukea syrjäseutujen kustannuksella. Alueiden luontaiselle muodonmuutokselle on Lepomäen mukaan tehtävä tilaa siten, että ihminen pysyy perässä.

”Suoran asumistuen määrä on juuri kivunnut uuteen ennätykseensä. Kun asumiskustannukset ja työmarkkinat eivät jousta maan sisällä, muuttaa työikäinen väestö kasvukeskuksiin”, Lepomäki laskee.

Hän lisäsi, että mitä heikommin asuntotarjonta vastaa kysyntään, sitä nopeammin nousevat hinnat - ja tuen tarve.

”Tuen tarve kasvaa myös muuttotappioalueilla. Ikänsä arvonsa menettäneeseen omakotitaloon säästänyt keski-iän ylittänyt ihminen ei enää lähde.”

Lepomäen mukaan asuntotarjonnan lisäys kysynnän perässä tulee mahdollistaa joustavammalla kaavoituksella ja kevyemmällä sääntelyllä. Hänen mukaansa vain siten voidaan tuottaa kohtuuhintaista asumista kaikille.

”Erilaisten tukimuotojen kasvattaminen lisää verorasitusta, mikä kärjistää ongelmaa entisestään”, Lepomäki sanoo.

Lue myös: ”Yhden sukupolven valinnat vaikuttavat sukupolvien yli” – Suomi jakautuu asuntovarallisuuden voittajiin ja häviäjiin

Lepomäen mukaan Suomessa on välttämätöntä laskea kokonaisveroastetta. Hänen mukaansa alhaisempi verokiila tukisi palvelutyötä kuten rakentamista ja kodin kunnostamista, mutta yhtä lailla arjen palveluita ja matkailuelinkeinoja. Palvelut edellyttävät Lepomäen mukaan myös joustavampaa työpaikkakohtaista sopimista. Pienyrittäjyys mahdollistaisi syrjäseuduille nykyistä enemmän työpaikkoja.

”Tehtaat eivät välttämättä enää palaa. Läntisissä teollisuusmaissa uudet työpaikat ovatkin syntyneet palveluihin. Tälle kehitykselle pitäisi meidänkin tehdä tilaa. Sallittaisiin yhteisöllisyys ja alueiden monimuotoinen elinvoima.”

Lue lisää: Ennuste: Suomen asuntomarkkinoilla raju jako kolmeen – ”Hintojen aleneminen voi olla aika dramaattisen isoa ja kehitys jatkuvaa”