Oppositiopoliitikko kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen mielestä Suomessa olisi jo aika puuttua kokonaisveroasteeseen. Lepomäki myönsi Veronmaksajien keskusliiton järjestämässä SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa, ettei hän oppositiopoliitikkona voi kuin antaa neuvoja hallitukselle ja että viime kaudellakin kokoomuksen ollessa hallituksessa veroaste laski vain bkt:n nousun seurauksena.

”Kyllähän meidän jossain kohtaa pitää puuttua tähän meidän järkyttävän korkeaan kokonaisveroasteeseen. Maailman mittakaavassa olemme siellä top 3:ssa oltu nyt järjestäen. Kun se vaikuttaa kaikkeen. Eläminen on kallista. Jos miettii esimerkiksi kun menet 50 eurolla ostamaan Espanjasta supermarketista erilaisia asioita kauppakassiin, kuinka paljon enemmän sieltä saa. Toinen asia on se, kuinka täällä kannattaa käyttää palveluita. Palveluissa olisi ne työpaikat ja hiilineutraali tulevaisuus. Siitä olen huolissani”, Lepomäki sanoi.

Veronmaksajien keskusliiton mukaan Suomen veroaste oli OECD-maiden viidenneksi korkein vuonna 2017.

LUE MYÖS: Palkka 3000 €/kk, verojen ja maksujen määrä 1560 € – ”Merkittävä osa piilossa työntekijältä”

Lepomäen mukaan veroasteen lasku olisi yksi ratkaisu siihen, että kynnys muuttaa työn perässä laskisi. Lisäksi se auttaisi Lepomäen mukaan siihen, etteivät osaajat kaikkoaisi Suomesta ja toisaalta Suomeen saataisiin osaavaa työvoimaa ulkomailta.

”Suomesta on 2010-luvulla lähtenyt enemmän koulutettuja ihmisiä kuin tänne on tullut tilalle”, Lepomäki sanoi.

Hän huomautti, että esimerkiksi Italiasta on talouskurimuksen vuosina muuttanut pois lääkäreitä, mutta Suomeen he eivät ole halunneet tulla muuta kuin ehkä rakkauden perässä.

LUE MYÖS: Kokoomuslaiselta karu esimerkki 1920 €/kk tienaavasta – ”Kaikkien työn verotusta laskettava”

Lepomäki myös kritisoi Antti Rinteen (sd) hallituksen niin sanottuja tulevaisuusinvestointeja.

”Kolmen miljardin tulevaisuusinvestoinnit, jotka tulevat muiden menolisäyksien lisäksi, niin nehän eivät minkään kriteerin mukaan täytä investoinnin määritelmää. Kielenkäyttö on mielestäni harhaanjohtavaa. Odotimme [kokoomuksessa], että investointien joukossa olisi edes jotain konkreettista, esimerkiksi infrastruktuuria, joka jää tuleville kausille. Oma huoleni kohdistuu siihen, että kun nyt on kuitenkin nollaa suurempi todennäköisyys sille, että näemme tässä tulevalla hallituskaudella jos nyt ei lamaa niin ainakin jonkinlaisen taantuman, joka saattaa olla jopa jonkun ulkopuolisen shokin aiheuttama tilanne, niin että sitten lähdetään tekemään juuri sellaista politiikkaa, jota ei pitäisi tehdä. Ja varsinkin kun tästä puuttuu rakenneuudistukset kauttaaltaan ja työllisyysastekin tuntuu olevan vähän uskomusasennossa”, Lepomäki sanoi.

LUE MYÖS: OECD:n pääekonomisti: Talouden shokki tulossa Eurooppaan – Tilanne kiristyy jo kesän lopulla