Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki vaatii seuraavalta hallitukselta muuttoliikeohjelmaa Suomeen. Hän kirjoittaa asiasta Arvopaperin kolumnissaan.

"Se olisi ohjelma, joka ei ohjaa suuntaan eikä toiseen, vaan tekee ihmislähtöisen muuttoliikkeen mahdolliseksi elinkaaren eri vaiheissa. Siihen liittyvät niin maankäyttö, rakennuslaki, verotus, infra kuin työmarkkinat ja sosiaaliturva", hän kirjoittaa.

"Varainsiirtovero ehkäisee asuntokauppoja, sillä se kohdistuu koko pääomaan. Erityisesti se kirpaisee, jos joutuu myymään tappiolla."

Lepomäen mukaan Suomi jakautuu kahteen ja asuntomarkkinoiden jako noudattelee työllisyyseroja. Maakunnissa omakotitalojen myyminen on hankalaa, kun myytävää on paljon ja ostajia pelottaa "jäädä naimisiin" talon kanssa.

"Kukapa pistäisi lisää rahaa kiinni taloon, jossa ei seitsemän vuoden päästä asu enää kukaan? Syrjäseutujen vanha omakotitalo ei välttämättä kelpaa vakuudeksi, eikä siitä ole vanhuuden turvaksi."

LUE MYÖS: ”SAK on puolue, joka tuhoaa työpaikkoja!” – Kokoomuslaiset tyrmistyivät verolinjasta

Asuntotarjonnan lisäystä kysynnän perässä pitäisi Lepomäen mielestä tukea siten, että kaavoja voitaisiin uudistaa jatkuvasti sen sijaan, että kaava lyödään lukkoon 10 vuodeksi.

Lisäksi rakentamisen lupamenettelyä pitäisi Lepomäen mukaan yksinkertaistaa ja ottaa paremmin huomioon rakennuksen elinkaari. Vanhan rakennuksen korjaaminen ei saisi laukaista uudisrakentamisen velvoitteita.

"Kokonaisveroasteen laskeminen tukee palvelutyötä kuten rakentamista ja kodin kunnostamista. Rakennusteollisuuden mukaan uuden asunnon myyntihinnasta veroja on lähes puolet. Tilanne on alueiden uusiutumisen kannalta kestämätön."

Lepomäen mukaan asumisen tuet on perattava tarkasti läpi seuraavalla vaalikaudella.

"Työmarkkinat ja sosiaaliturva on joustavoitettava niin, että työtä kannattaa tehdä ja teettää nykyistä paremmin ympäri Suomen. Jäykät, yhden koon työehdot ja sosiaaliturvapohjaiset kannustinloukut pitävät työllisyyden heikkona siellä, missä jo valmiiksi on vähemmän kasvun tuomia mahdollisuuksia."

Eduskuntavaalit käydään huhtikuussa.

LUE MYÖS:

SDP iski heti: ”Mistä kokoomus leikkaisi 780 miljoonaa euroa?”

Elina Lepomäen avaus ihmetyttää: ”Lupaa veronalennuksia varakkaille – Kuka maksaa?”