Kreikka irtisanoo jopa 15 000 julkisen sektorin työntekijää ensi vuoden loppuun mennessä. Maan parlamentti hyväksyi sunnuntaina äänin 168–123 irtisanomiset mahdollistavan lain, joka on osa Kreikalta edellytettyjä säästötoimia.

Laki kumosi julkisen sektorin työntekijöitä suojelleen perustuslaillisen irtisanomissuojan, joka on taannut valtion työntekijöille elinikäisen työn. Kreikan julkista sektoria on jo aiemmin kriisin aikana supistettu, mutta nyt virkamiehiä suoranaisesti irtisanotaan ensimmäisen kerran, kertoo kreikkalaislehti Kathimerini.

Kipeän päätöksen tehtyään Kreikka odottaa nyt Euroopan keskuspankilta, euroryhmältä ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta 8,8, miljardin euron erää tukipaketista.

Noin 2000 työntekijää irtisanotaan kesäkuun loppuun mennessä, toiset 2000 vuoden loppuun mennessä ja loput 11 000 vuoden 2014 aikana, kertoo BBC.

Ensimmäisenä irtisanottavien joukossa ovat työntekijät, joilla on alla varoituksia ja rikkomuksia. Toisaalta sekä BBC että Kathimerini kertovat, että ainakin osan tilalle tullaan palkkaamaan uusia, nuoria työntekijöitä. Onkin mahdollista, että nyt tehtävät irtisanomiset eivät supista maan julkista sektoria, BBC kertoo.

Vasta 150 000 julkisen sektorin työpaikan leikkaamista koskeva rinnakkainen suunnitelma todella leikkaisi Kreikan paisuneen julkisen sektorin kuluja.

Kreikkalaisten kriitikkojen mukaan 15 000 työntekijän irtisanominen vain pahentaa maan työttömyystilannetta. Kreikan työttömyysaste on 27 prosenttia.