Perustuslakivaliokuntaan edenneessä valinnanvapauslaissa yritetään johdonmukaisesti kiertää Euroopan unionin valtiontukisäännöksiä, väitetään Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) tuoreessa sote-arviossa. Elinkeinoelämää hiertää liikelaitosmalliin liittyvä kikkailu.

Evan mukaan lainsäätäjä hakee sote-uudistuksen loppusuoralla mallia, jossa julkinen tuottaja voisi kilpailla sotessa eri säännöin kuin yksityinen tuottaja.

Näkemys kiteytyy monilta osiin julkisen sektorin käyttämiin liikelaitoksiin, joilla on edullisempi verokohtelu kuin osakeyhtiöillä. Sote-uudistuksesssa liikelaitoksiin siirrettäisiin myös omaisuutta julkisilta toimijoilta veloituksetta. Liikelaitoksella on myös konkurssisuoja.

Näitä kaikkia voidaan pitää EU:n valtiontukisääntöjen vastaisina toimina.

Evan mukaan perustuslakivaliokunnassa olevassa lakiesityksessä pyritään kiertämään EU-sääntöjen karikot toteamalla, että Suomen valinnanvapausjärjestelmässä ei ole kyse valtiontukisääntelyn tarkoittamasta taloudellisesta toiminnasta. Valiokuntakäsittelyssä olevassa ehdotuksessa vedotaan myös niin sanottuun solidaarisuusperiaatteeseen.

Eva huomauttaa, että esimerkiksi Slovakian terveydenhuoltojärjestelmää koskevassa ratkaisussaan Euroopan unionin yleinen tuomioistuin totesi järjestelmän taloudelliseksi toiminnaksi huolimatta siitä, että se perustui solidaarisuusperiaatteeseen.

”Jos se näyttää kilpailulta, toimii niin kuin kilpailu ja vaikuttaa kuin kilpailu, niin se on todennäköisesti kilpailua”, Eva-arviossa todetaan.

Evan mukaan toissijaisesti esityksessä varataan mahdollisuus hyödyntää yleishyödyllisiä taloudellisia SGEI-palveluja koskevaa poikkeusta valtiontukisäännösten soveltamisesta.

”Palvelun määrittäminen SGEI-palveluksi edellyttää oikeaa markkinapuutetta. Sitä ei ole tarkoitettu porsaanreiäksi, jonka avulla julkisille tuottajille voisi luoda ohitustien suhteessa yksityisiin toimijoihin. Ehdotettu valinnanvapausjärjestelmä ei voi kokonaisuutena pysyvästi täyttää EU:n SGEI-kriteereitä”, sanoo Borenius Asianajotoimiston Asko Lindqvist Evan tiedotteessa.

Lindqvist kuulu Evan sote-arvion kirjoittajajoukkoon.

Evan mukaan maakuntien pitäisi yhtiöittää valtaosa sote-keskustoiminnoistaan ja hyödyntää kilpailua omien toimintojensa kehittämisessä. Arviossa esitetään, että maakunnille tulisi jatkossa antaa myös verotusoikeus, jotta palveluiden rahoittaminen ja järjestäminen olisi samoissa käsissä.

LUE MYÖS:

Ministeriö: Näin komissio vastasi virkamiehille – myös huippuasiantuntijoilta tukea notifioimatta jättämiselle

Kaatuuko sote sittenkin EU-pykälään? Hallituksella on enää kaksi vaihtoehtoa

Päivi Nerg ja ministeriö tyrmäävät KHO:n vaatimuksen – Sote-uudistusta vaaditaan EU:n syyniin

Terveysyrityksille isku: Miljardisopimuksen vauhdittama kohulaki saa jatkoa ja jää voimaan vaikka sote kaatuisi

”Tämä on rajusti virheellinen oletus” – Miljardin euron heitto sote-menojen kasvuarvioissa

Eva väittää: Yksityisiä terveysyrityksiä sorsitaan sote-uudistuksessa