Sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoi tänään tiistaina eduskunnassa, että siniset tukee sote-uudistusta.

”Ryhmän kanta on, että kannatamme sote- ja maakuntauudistusta”, Elo sanoo.

Siniset piti tänään ylimääräisen ryhmäkokouksen, sillä maanantaina kolme puolueen kansanedustajaa ilmoitti olevansa epäröivällä kannalla uudistuksen suhteen. Heidän joukossaan oli sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Vesa-Matti Saarakkala. Lue lisää: Nytkö kääntyivät sote-luvut? – Kansanedustaja irtautuu: ”Esitys on toteuttamiskelvoton”

Elon mukaan sinisen eduskuntaryhmän kanta on nyt, että siniset tukee sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön valmistumista. Siniset pitää uuden ryhmäkokouksen, jos mietintö valmistuu ja asia etenee eduskunnan täysistuntoon.

Elo sanoi olevansa Saarakkalan kanssa samaa mieltä siitä, että ”valinnanvapausmalli sisältää ongelmia”.

”Ministeriön antama vastine ratkaisee paljon. Selvää on, että sinisten kuuppa kestää”, Elo sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö toimittivat ensimmäiset ratkaisuehdotuksensa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle tänään. Ratkaisuehdotukset liittyvät lakiesityksiin maakuntien perustamisesta ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä sekä lakiesitykseen valtion rahoituksesta maakunnille. Ratkaisuehdotukset lakiesitykseen sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta lakiesitykseen asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa toimitetaan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle huomenna keskiviikkona.

Valinnanvapauskysymys on ongelmallinen, sillä on tulkittu, että perustuslakivaliokunta edellyttää notifikaation tekemistä EU:lle valinnanvapauslaista.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on vain muutamia päiviä aikaa tehdä mietintö, ellei eduskunnan puhemiehistö anna lisäaikaa valiokunnalle. Elon mukaan jäljellä oleva aika voi riittää mietinnön valmistumiseen, mutta se ”vaatii joustoa ja venymiskykyä”.

”Sote-uudistuksella ei saa tapahtua puoluepolitikointia, jos sitä tapahtuu viimeisillä hetkillä, silloin uudistus kyllä kaatuu”, Elo sanoi.

Saarakkala itse sanoi jatkavansa mietinnön tekemistä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, mutta pidättäytyvänsä äänestämästä valinnanvapaudesta, jos sellainen äänestys tulee.

Lue lisää: Kokoomusedustaja sanoi suoraan Ylellä: Suuri sote-uudistus ei toteudu