Robotiikan asiantuntijat varoittavat jälleen autonomisista robottiaseista ja vaativat YK:ta kieltämään tekoälyä käyttävien aseiden kehittämisen, BBC kertoo.

Vetoomuksen 116 allekirjoittajan joukossa ovat muun muassa Teslan perustaja Elon Musk sekä Googlen ostaman tekoäly-yritys DeepMindin perustaja Mustafa Suleyman.

Avoimen kirjeen allekirjoittajien mukaan ”tappajarobottien” eli autonomisten aseiden kehittäminen tulee kieltää pikaisesti. Mikäli tämä ”Pandoran lipas” kerran aukeaa, sen sulkeminen tulee olemaan erittäin vaikeaa, he varoittavat.

– Kun ne [autonomiset tappokoneet] on kehitetty, ne mahdollistavat sotimisen suuremmassa mittakaavassa kuin koskaan ennen ja toisinaan nopeammassa tahdissa kuin ihmiset kykenevät ymmärtämään, vetoomuksessa todetaan.

Heidän mukaansa robottiaseet aloittaisivat sodankäynnin kolmannen aikakauden ruudin ja ydinaseiden seuraajina.

Asiantuntijat kieltäisivät tekoälyn käyttämisen aseteknologiassa ”moraalisesti vääränä” ja lisäisivät robottiaseet YK:n kiellettyjen aseiden listalle. YK on perustanut työryhmän pohtimaan tekoälyn käyttöä aseteknologiassa, ja avoin kirje on suunnattu erityisesti kyseiselle työryhmälle.