Uudenmaan ELY-keskus on saanut osakseen kovaa kritiikkiä muutettuaan linjausta rakennusalan tarveharkinnasta. Rakennusliitto on syyttänyt tarveharkinnan poistamisen johtavan työvoiman halpatuontiin, minkä huolen oikeus- ja työministeri Jari Lindström on sanonut ymmärtävänsä täysin. Ylijohtaja Petri Knaapinen vastaa kritiikkiin Uuden Suomen haastattelussa.

–Halpatyövoimastahan tässä ehdottomasti ei ole kysymys. Se täytyy alleviivata, Knaapinen huomauttaa heti aluksi.

–Kun luvitamme kolmansista maista työntekijöitä, siinä edellytetään suomalaisen työehtosopimuksen mukaista ammattiosaajan palkkatasoa.

Kyse on EU:n ulkopuolelta tulevasta työvoimasta, minkä osalta tarveharkintalinjausta on päivitetty. Rakennusliitto ja ministeri Lindström ovat kritisoineet tarveharkinnan poistamista. Knaapinen huomauttaa, että linjaus koskee rakennusalan sisällä vain tiettyjä aloja, joilla on todettu pidempiaikainen työvoimapula.

Lue myös: Ministeri turhautui ELY-keskuksen ”murentavaan” linjaan: ”Rakennuksille ujutetaan halpatyövoimaa”

Tavallisesti TE-toimiston on työnantajakohtaisesti selvitettävä, miten työvoimaa on yritetty rekrytoida Suomessa eli esimerkiksi kuinka monta kertaa tietty paikka on ollut auki ja miten sitä on yritetty täyttää, jotta voidaan olla varmoja siitä, ettei työntekijää löydy kotimaisilta markkinoilta.

–Tästä selvittelytyöstä ollaan nyt oikaisemassa, koska on turha selvitellä, jos ammattilaisista on ollut toista vuotta pulaa markkinoilla, Knaapinen selittää tehtyä linjapäivitystä.

Knaapisen mukaan linjauksen pohjalla käytetään työvoimabarometria, jota varten asiantuntijavirkamiehet ovat virkavastuulla ilmoittaneet, minkä ammattiryhmän paikkoja ei ole pystytty täyttämään. Barometri tehdään useamman kerran vuodessa.

Tiedot osoittavat, että talonrakentajista, rakennusmaalareista, kirvesmiehistä, betonirakentajista ja putkiasentajista on ollut jo toista vuotta pulaa rakennusalan työmarkkinoilla.

–Viranomaistyö kevenee, kun jokaisen kohdalta ei tarvitse erikseen selvittää, onko näistä pulaa.

Lue myös: Työvoimapula laajenee Suomessa – tässä Top 15 -ammatit juuri nyt

Rakennusliitto on syyttänyt linjauksen taustalla olevan pyrkimys alentaa yleistä palkkatasoa alalla. Knaapinen ei niele tätä.

–Jos meillä on tuhansia ihmisiä Uudellamaalla töissä koko ajan ja luvituksen sujuvoittamisen myötä tänne saattaa tulla pari sataa työntekijää vuoden aikana enemmän, yleiseen palkkatasoon sillä ei kyllä minun arvioni mukaan ole yhtään mitään merkitystä.

Myös volyymit kuulostavat pieniltä verrattuna Rakennusliiton maalailemiin halpatyövoiman laivalasteihin. Myös ministeri Lindström syytti, että tarkoitus on ”jälleen kerran ujuttaa rakennusalalle halpatyövoimatuontia nykyisen lainsäädäntö porsaanreiän kautta”. Knaapisen mukaan tämä ei pidä alkuunkaan paikkaansa, sillä työvoiman palkkaaminen kolmansista maista on työnantajalle yleensä vihoviimeinen ratkaisu.

–Se vaatii työnantajalta joka tapauksessa niin paljon vaivaa verrattuna nuoren ja koulutetun suomalaisen palkkaamiseen, että tilanne ei todellakaan ole sellainen, että vaihdetaan suomalaiset rakennusmiehet ulkomaalaisiin, jotta työ olisi halvempaa. Tällä ei ole mitään tekemistä sellaisen ajattelun kanssa.

Rakennusliiton mukaan ELY-keskuksen määrittelemät palkkarajat työvoimantuonnille ovat hyvin alhaiset. Knaapisen mukaan palkkarajoja tarkastellaankin uudelleen saatujen kommenttien pohjalta. Kyseessä on alalla aloittavan ammattiosaajan palkkataso, jota mahdollisesti nostetaan Knaapisen mukaan pykälän verran ylöspäin.

Rakennusliitto on syyttänyt linjauksen myös lisäävän merkittävästi rikollisuutta ja työlupien rikollista kauppaa, kun työlupien kautta tavoiteltaisiin oleskelulupia Schengen-alueelle. Knaapinen ei tähän usko, vaikkakin myöntää, että kaiken inhimillisen tekemisen ympärillä on rikollista toimintaa.

Lindström puolestaan sanoo Puheenvuoron blogissaan pitävänsä uutta linjausta vääränä ja perusteettomana. Lindströmin mukaan ”Suomen ei tarvitse työvoimapulan takia avata ovia kehitysmaista, Afrikasta, Kiinasta tai Ukrainasta tuleville rakentajille”. Lindström aikoo esittää maakuntalain uudistuksen yhteydessä linjauspäätösoikeuden siirtämistä virkamiestasolta ministerille. Knaapinen ei halua kommentoida ministerin linjauksia tarkemmin, vaan toteaa virkamiehenä kunnioittavansa niitä.

Uudenmaan ELY-keskus, Rakennusliitto ja ministeri Lindström tapasivat tänä maanantaina ja kävivät läpi uutta linjausta. Miten on mahdollista, että tapaamisen jälkeenkin osapuolet ovat näkemyksissään näin kaukana toisistaan?

–En kommentoi tapaamisessa käytyä keskustelua, Knaapinen toteaa lyhyesti.

LUE MYÖS:

Raksoilla pelätään jo orjavyöryä: ”Tekevät töitä eurolla päivässä”

”5 €/h tulisi” – Rakennusmies raivostui professorin ulostulosta

”Jotain on pielessä, jos töille ei löydy Suomesta tekijää”

Ministeriö esitteli sanktiolistan: Suomessa 50 000 ”työstä kieltäytyjää”

KL: 6 euron työkokeilu menossa täysin pieleen rakennusalalla – ”Tämä on häpeä”

Suomen työllisyydestä hyvääkin: Ekonomistin kuva näyttää rakennusalan hypyn

Hjallis Harkimo:”Kaunis ajatus, että kaikille riittää työpaikkoja, joissa on täysi työaika ja asumiseen riittävä palkka”