Jalkapallon EM-turnaus huipentuu sunnuntaina Ranskan ja Portugalin väliseen loppuotteluun. Ottelun ratkaisevana tekijänä pidetään sitä, miten Ranska saa pysäytettyä Cristiano Ronaldon.

Jalkapallolegenda Diego Maradona arvioi tunnetasolla olevan ratkaisevaa merkitystä.

- Isoissa peleissä ei kyse ole pelkästään taktiikasta. Kun haluaa jotain niin paljon, on se merkittävä motivaatiotekijä. Toisessa loppuottelussaan Ronaldo, 31, ei voisi saada parempaa mahdollisuutta kansainvälisellä tasolla. Miten paljon hän mestaruutta haluaa, voi ratkaista eron Ranskan mahdollisuuden uuden kotiinjuoksun suhteen, Maradona kirjoittaa The Times of Indiassa.

Maradona antaa kehuja Ranskan joukkueelle. Erityisesti hän kehuu Antoine Griezmannia ja Paul Pogbaa. Välierävoiton Saksasta Maradona arvioi tuoneen Ranskalle melkoisen itseluottamusryöpyn.

- Ranskan vahvuus on osastolla, joka vie vastustajaa ja kuljettaa peliä eteenpäin, Maradona arvioi.

Englantilainen maalivahtilegenda Peter Shilton katsoo Ranskan edenneen finaaliin myös loistavan maalivahtipelinsä turvin.

- Ranskalaispelaaja, jolla on merkittävää vaikutusta, on Hugo Lloris. Sanoisin, että hän on turnauksen paras maalivahti. Hänen loistavat torjuntansa Saksaa vastaan pitivät Ranskan mukana torstaina Saksaa vastaan, Shilton kirjoittaa The Times of Indiassa.

Griezmanniakaan Shilton ei jätä kehumatta.

- Hän on yksi syistä, miksi Ranska on finaalissa. Hän on sellainen, joita kutsumme opportunistisiksi maalintekijöiksi. Hän on klassinen "iso kaveri - pikku kaveri" -yhdistelmässä, yhteistyö Olivier Giroudin kanssa toimii hyvin.

Shiltonin mielestä turnauksen paras pelaaja löytyy silti Portugalin joukkueesta.

- Portugali oli eri tarina. Heidän puolustusvoittoinen taktiikkansa ei ehkä ole viihdyttävää, mutta sen tehtävänä on turhauttaa vastustaja tekemään virheitä. Ja heillä on Cristiano Ronaldo. Minulle Ronaldo on turnauksen paras hyökkääjä. Renato Sanches on hänkin ollut todella hyvä tietysti, Shilton kirjoittaa.

Ranskan joukkueessa ja MM- ja EM-kultaa voittanut Thierry Henry toteaa BBC:lle, että Griezmannia saa kyllä verrata Michel Platinihin tai Zinedine Zidaneen.

- Hän ansaitsee sen tällä hetkellä. Miten pitkälle hän menee, on se kiinni hänestä itsestään. Toivottavasti hän vie matkansa sunnuntaihin saakka. Kun meillä on jälleen kaveri, joka voi tuoda meille voittoja, niin miksi ei?, Henry kommentoi.

- Jos voitamme, olen lähes varma, että Antoine Griezmann on tehnyt maalin, Henry jatkoi.

Henryn mukaan Cristiano Ronaldon pysäyttäminen on Ranskalle kuitenkin kova haaste.

- Tiedetään, että hän tulee saamaan paikkoja. Nyt pitää vain toivoa, ettei hän tee maaleja. Ronaldo voi ratkaista pelin yksinkin ja hän tarvitsee vain yhden tai kaksi paikkaa tehdäkseen ratkaisevan maalin. Sellaista kaveria on vaikea pysäyttää.

Portugali jahtaa ensimmäistä arvoturnausvoittoaan. Maa on ollut EM-kisoissa aiemmin finaalissa 2004, jolloin hävisi Kreikalle. MM-kisoissa Portugali on ollut välierissä 1966 sekä 2006 ja EM-kisoissa 1984, 2000 sekä 2012.

Ranska on voittanut MM-kultaa 1998 sekä EM-kultaa 1984 ja 2000. Vuosien 1984 ja 1998 mestaruutensa Ranska voitti Pariisissa.

Ranskan ja Portugalin välinen EM-finaali alkaa Pariisin alueella Saint-Denisissä sijaitsevalla Stade de France –stadionilla klo 22 Suomen aikaa.