Futisfanin kesäurakka sisältää EM-kisoissa enää kolme koitosta. Keskiviikkona edessä on välieräottelu Portugali-Wales, torstaina välieräottelu Ranska-Saksa sekä sunnuntaina EM-finaali.

Urheiluselostajan tai kisastudiojuontajan homma on raskas. Kukaan ei ole koskaan tyytyväinen ja nettiaikana julkista ruoskintaa riittää. Palautteen lukeminen vaatii julkisessa virassa kovia hermoja.

Menneiden vuosien arvokisoissa osa kritiikistä on ollut aivan aiheellista. Bubi Wallenius tai Kaj Kunnas eivät syyttä ole herättäneet kansan riveissä suuttumusta, vaikka osa on ollut heidän puolellaankin.

Tämän kesän EM-futiksessa YLE on hoitanut asiansa kuitenkin niin hyvin, että kritisoijat ovat hämmästelleet, ettei kritisoitavaa löydy. Selostajat, kuten esimerkiksi Matti Härkönen ja Tero Karhu ovat olleet erittäin ammattitaitoisia. Karhusta huokuu pelaajatausta, joka tuo katsojalle huomattavaa lisäarvoa.

Kisastudiotkin on hoidettu viimeisen päälle. Asiantuntijat ovat olleet täyttä rautaa, eikä asioita selitetä liian monimutkaisesti. Jalkapalloa vähemmän ymmärtävä satunnainen katsojakin tajuaa, mistä on kysymys, kun asiantuntija selventää tapahtumia.

Jos jotain on pakko kritisoida, voisi kritiikkiä heittää studioisäntä Riku Salmisen niskoille. Häneltä puuttuu luontevuutta ja ammattitaitoisen tv-toimittajan pitäisi osata sanoa Portugali eikä Portukali. Välillä Salmisen suusta tulee puujalkavitsejä, jotka tuskin naurattavat edes häntä itseään.

Mutta YLE:n tai kaupallisten kanavien takavuosien studioräpellyksiin verrattuna Salminenkin hoitaa hommansa tyydyttävästi.

Media-ala on kriisissä ja rahanpuute tuo nettiin useita amatöörimaisia urheilustudioviritelmiä. Halvalla rahalla huonosti tehtyyn studiokeskusteluun houkutellaan katsojia kohuotsikoilla, mutta viiden minuutin videossa toimittajat höpisevätkin aivan muuta, mitä otsikossa on annettu ymmärtää. Useasti juontamassa on kirjoittavia toimittajia, joiden ilmaisutaito ei sovi videolähetyksiin.

On hyvä kysymys, pitäisikö YLE:n tehtäviin kuulua läpikaupallisen urheilun näyttäminen veronmaksajien rahoilla? Toistaiseksi niin on päätetty demokraattisilla vaaleilla valittujen poliittisten päättäjien toimesta. Positiivinen asia on, että YLE tekee jalkapallon EM-kisojen osalta hommansa kunnolla.

Kesä 2016 muistetaan siitä, että YLE antoi futiksesta pitävien veronmaksajien rahoille erinomaista vastinetta.