Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo ei allekirjoita keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin selitystä puolueen kannatuksen romahdukselle.

”Ihmiset eivät tunnista keskustaa niistä arvoista, joista me itse sen tunnistamme”, Kulmuni sanoi puheessaan puoluevaltuustolle lauantaina.

Paloheimon mukaan selitys on merkki siitä, että poliittinen linja on ainakin osittain hukassa.

”Selitys on peräti abstrakti, vailla konkretiaa, ja kertoo siitä, että keskusta ei viime vuoden eduskuntavaalien jälkeen ole (vielä) löytänyt sitä poliittisen linjan lippua, jonka ympärille nykyistä suuremmat kannattajajoukot olisivat valmiita kokoontumaan”, hän analysoi Facebookissa.

(Juttu jatkuu upotuksen alla.)

Paloheimo muistuttaa kirjoituksestaan syntyneessä keskustelussa, että kuluneen vajaan 40 vuoden aikana keskusta on joka kerta kärsinyt rökäletappion oltuaan mukana porvarillisessa enemmistöhallituksessa.

”Siinä se pulma on, porvariyhteistyö on sopiva arvo keskustan porvareille, mutta ei keskustan punamultayhteistyön kannattajille”, hän sanoo.

Katri Kulmuni pohti kannatusongelmaa myös lauantaina iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa. Hän linjasi, että puolueen kannatus saadaan nousuun sillä, että keskusta ”sukeltaa ihmisten sydämiin”.

”Kysymys on luottamuksesta. Vaali- tai galluptuloksista ei voi valittaa. Jos luottamusta ei tule, meidän täytyy tehdä asiat paremmin. Valtahan on vain väline. Jos keskusta haluaa muuttaa maailmaa, sillä täytyy olla myös kannatusta”, hän sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen arvioi puoluevaltuustossa, että puolueen ”elo on näyttänyt sekavalta”.

”Nyt keskustan tilanne pitää vakauttaa”, hän totesi.

Tuoreimmassa, kesäkuun alussa julkistetussa Ylen gallupissa keskustan kannatus oli 10,7 prosenttia. Viime vuoden eduskuntavaaleissa puolueen kannatus oli 13,8 prosenttia.

Lue seuraavaksi: