Kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylä arvioi blogissaan suorin sanoin hoiva-alan tilannetta Suomessa. Erityisesti hän paheksuu Attendon toimintaa ja nostaa esiin sen, että pääministeri Juha Sipilä (kesk) tarttui aiheeseen vasta, kun ongelmat tulivat julkisuuteen.

”Pääministeri Juha Sipilä oli televisiouutisissa hyvin vihainen niin sanotulle hoivakonserni Attendolle vanhusten ala-arvoisen kohtelun vuoksi. Miksi kukaan ei ole vaivautunut kertomaan karmeasta tilanteesta Sipilälle? ”Kaiken maailman dosentit” ovat kyllä mussuttaneet vuosikaudet mediassa kovista arvoista. Isojen poikien mielestä se on ollut ideologista älämölöä”, Uusikylä kirjoittaa.

Juha Sipilä huomautti viikko sitten, että vanhusten hoito on ”aiheesta erityistarkkailussa”. Sipilä muistutti alan toimijoita sosiaali- ja terveysministeriön laatimasta 25 kohdan listasta. Lue tarkemmin: Attendon tapaus raivostuttaa – Nyt reagoi Juha Sipilä: ”Tämä lista kuntoon”

Hoivapalveluyritykset, ammattiliitot, järjestöt, kuntien edustus ja valvontaviranomaiset kokoontuivat 1. helmikuuta perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) johdolla neuvottelemaan vanhusten asumispalvelujen laadun parantamisesta. Työkokouksen tuloksena syntyi lista Sipilän nyt esiin nostamista 25 toimenpiteestä, joiden toteuttamiseen kaikki osallistuneet organisaatiot ovat sitoutuneet. Yksi sitoutuneista on viime viikonloppuna otsikoihin noussut Attendo, jonka hoitokodin toiminta keskeytettiin toissa perjantaina Alavudella.

Uusikylä varoittaa hoivayhtiöiden ”tunkeutumisesta” päiväkoteihin, lastensuojeluun ja vammaisten hoitoon.

”Poliitikot ovat myyneet lapset konserneille puhumalla rakenteellisista uudistuksista’”, hän toteaa.

Myös vihreiden kansanedustaja Emma Kari varoitti lauantaina yksityisen päivähoidon voitontavoittelusta.

”Perusopetuslaissa on säädetty selvästi, että opetusta ei saa järjestää taloudellisen voiton tavoittelemiseksi. Varhaiskasvatuslakiin ei tällaista rajoitusta suostuttu lisäämään. Yksityiset koulut eivät siis saa tehdä voittoa, mutta yksityiset päiväkodit saavat”, hän huomautti puheessaan vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa.

”Me olemme joutuneet Helsingissä juuri tekemään poliisille tutkintapyynnön yksityisestä Ankkalampi -päiväkotiketjusta. Yrittäjä on pitänyt useita päiväkoteja luvattomissa tiloissa. Kyse on lasten turvallisuudesta”, hän jatkoi.

Kari on huolissaan siitä, että maksullisuutta ja voitontavoittelua yritetään ujuttaa osaksi koulutusjärjestelmään.

”Varhaiskasvatus on osa koulutusta. Koulutuksen tasa-arvon kannalta se on kaikkein tärkein osa. Jos me haluamme puuttua koulutuksen eriarvoistumiseen, me panostamme lapsen oppimispolun ensi askeleille, eli maksuttomaan ja tasa-arvoiseen varhaiskasvatukseen.”

Kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd) on jättänyt lakialoitteen taloudellisen voitontavoittelun kieltämiseksi lasten varhaiskasvatuksessa. Hän esittää, että varhaiskasvatuslakiin lisätään lause: ”Palveluntuottaja ei saa tuottaa varhaiskasvatusta taloudellisen voiton tavoittelemiseksi.”

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL puolestaan on varoittanut, että yksityisissä päiväkodeissa on joka päivä tilanteita, joissa henkilöstöä on töissä aivan liian vähän suhteessa hoidettavien lasten määrään ja ikään.

Kari Uusikylä summaa ongelmat toteamalla, ettei kyse ole osaamisesta.

”Huolenpito vaatii vain alkeellista ihmisyyttä ja hitusen tervettä järkeä. Niistä on huutava pula, ei osaamisesta.”

Lue myös:

”Pahimmillaan henkilökunnan on vaikea huolehtia, että lapsilla on riittävästi ruokaa ja kuivat vaipat” – Lakialoite kieltäisi voitontavoittelun päiväkodeissa

”Eikö voitontavoittelu tulisi kieltää päivähoidossa?” – Vasemmisto pettyi opetusministerin vastaukseen

”Jääkaapissa saattaa olla välipalaksi kaksi jugurttia kahdellekymmenelle lapselle” – JHL varoittaa yksityisten päiväkotien tilanteesta