Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari iloitsee Saksan massiivisista panostuksista ilmastonmuutoksen torjuntaan. Saksan hallitus ilmoitti perjantaina aikovansa käyttää 50 miljardia seuraavan kymmenen vuoden aikana ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön.

”Saksan esimerkki on innostava ja rohkaiseva. Toivottavasti muut maat ottavat tästä mallia. Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali 2035, ja jotta se onnistuu, mekin tarvitsemme tämänkaltaisia toimia”, Emma Kari kommentoi tiedotteessaan.

Saksa aikoo pienentää ilmastopäästöjään tuntuvasti vuoteen 2030 mennessä.

Uuden ilmastopakein mukaan saksalaisten hiilipäästöillä on jatkossa aina hinta, niin rakennusten lämmittämisessä kuin autoilussakin.

”Pihvi on siinä, että Saksa ulottaa hiilen hinnoittelun koko talouteen. Hiilitonnien hinnat on lyöty etukäteen lukkoon niin, että päästövähennystavoitteet saavutetaan”, Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Matti Kahra kommentoi perjantaina Ylelle.

Saksa tuottaa nykyisin noin kaksi prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Maan tavoitteena on leikata päästöjä nykytasosta eli noin 866 miljoonasta tonnista noin 563 miljoonaan tonniin.

Emma Karin mukaan kyse on globaalilla tasolla merkittävästä päästöjen vähennyksestä.

“Se, että Saksan kaltainen iso teollisuusmaa on valmis näin merkittäviin panostuksiin, kertoo maailman muuttuneen. Toivon tämän esimerkin leviävän nyt muuallekin”, hän sanoo.

Saksan ilmastopaketissa keskeistä on Karin mukaan hiilidioksidipäästöjen hinnoittelu ja hiilidioksiditonnin hintaa aiotaan nostaa tulevina vuosina. Samalla maa pyrkii sähköistämään liikenteensä ja siirtämään liikkumista raiteille, pyrkii öljylämmityksestä eroon sekä tukee investointeja päästöttömään energiaan.

“Ilmastonmuutoksen torjuminen maksaa rahaa, mutta useiden arvioiden mukaan vielä kalliimmaksi tulee, jos ilmasto lämpenee yli 1,5 astetta. Ilmastonmuutoksen torjunnan ei pitäisi olla rahasta kiinni. Suurin velkataakka, jolta meidän tulisi lapsiamme suojella, on ilmastovelka”, Kari toteaa.

LISÄÄ AIHEESTA:

TE: Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri tyrmää Suomen ilmastokeskustelun – ”Ei tästä maailmanloppua tule”

Nyt tuli järisyttävä lista kaikille suomalaisille: Kasvissyönti, pienempi asunto, kaikki vapaa-ajan matkat julkisilla – ”Suuria muutoksia kaikkiin arjen tapoihin”