Vihreiden kansanedustaja ja helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Emma Kari ottaa kantaa varhaiskasvatusketjujen yleistymiseen.

Helsingissä yksi päiväkoti suljetaan ja seitsemän muun päiväkodin turvallisuutta selvitetään, kun paljastui, että useita Ankkalampi-ketjun päiväkoteja on Helsingissä toiminut ilman asianmukaisia lupia.

”Yksityiset varhaiskasvatusketjut ovat yleistyneet viime vuosina merkittävästi ja niiden liikevaihto on kasvanut. Joissain kaupungeissa lapsista jopa 40 prosenttia on yksityisen varhaiskasvatuksen piirissä”, Karin medialle lähtetyssä tiedotteessa sanotaan.

”Suurten varhaiskasvatusketjujen tuleminen Helsingin markkinoille on luonut uuden tilanteen. Samalla myös Helsinkiin ajetaan vahvasti varhaiskasvatuksen palveluseteliä, jonka on pelätty palvelevan nimenomaan suuria yksityisiä ketjuja”, Kari sanoo tiedotteessa.

Kari vaatiikin ”voitontavoittelun rajoittamista varhaiskasvatuksessa”.

”Perusopetuslaissa on säädetty selkeästi, että opetusta ei saa järjestää taloudellisen voiton tavoittelemiseksi. Yksityiset koulut eivät siis saa tehdä voittoa, mutta yksityiset päiväkodit saavat. Ei ole mitään kestävää perustetta sille, että sama periaate ei voisi koskea varhaiskasvatusta. Sekä lapsiasiavaltuutettu että opettajien ammattijärjestö OAJ ovat nostaneet esille yksityisten toimijoiden voitontavoitteluun liittyvät riskit”, Kari sanoo.