Amerikka on Donald Trumpin johdolla hylännyt eurooppalaisen projektin ja Euroopan täytyy herätä vastaamaan omasta puolustuksestaan ja geopoliittisesta asemastaan, Ranskan presidentti Emmanuel Macron varoittaa The Economist -lehden haastattelussa.

Macronin mukaan Eurooppa ei voi enää luottaa siihen, että Yhdysvallat puolustaisi Nato-liittolaisiaan.

”Se, mitä koemme tällä hetkellä, on Naton aivokuolema”, Macron sanoo suorasanaisesti.

Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriaan on herättänyt keskustelua Naton toimettomuudesta jäsenmaansa aggression edessä. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak selitti lokakuussa Uuden Suomen haastattelussa, miksi Nato näyttää niin kädettömältä. LUE LISÄÄ:

Macronin kannanotto syntyi, kun häneltä kysyttiin Economistin haastattelussa, uskooko hän puolustusliiton 5. artiklan toimintaan eli keskeiseen avunantoperiaatteeseen, jonka mukaan hyökkäys yhtä Nato-maata vastaan on hyökkäys kaikkia Nato-maita vastaan.

”En tiedä. Mutta mitä artikla viisi tarkoittaa huomenna”, Macron pohti.

Keskeistä Naton toiminnan kannalta on Yhdysvaltain sitoutuminen, Macron sanoo, ja hänen mukaansa Yhdysvallat on antanut merkkejä ”selän kääntämisestä meille”. Tämän osoittaa etenkin Trumpin yllättävä päätös vetäytyä pohjoisesta Syyriasta ja antaa tilaa Turkin – Naton jäsenmaan – hyökkäykselle kurdijoukkojen kimppuun.

Presidentti Trump on Macronin mukaan ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka ”ei jaa ideaamme eurooppalaisesta projektista”. Erityisen huolestuttavaa on Macronin mukaan se, että USA:n vetäytyminen tapahtuu aikana, jona Eurooppaa haastavat Kiinan kasvu maailmanvallaksi ja Venäjän sekä Turkin kääntyminen autoritaarisempaan suuntaan. Eurooppaa uhkaa geopoliittinen katoaminen ja ajautuminen muiden armoille, Macron varoittaa.