Oikeusministeri, rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vetoaa kaikkiin suomalaisiin puolueiden puheenjohtajiin vihapuheen tyrmäämiseksi.

”Kolmannes kuntapäättäjistä ja melkein puolet kansanedustajista on ollut vihapuheen kohteena luottamustehtäviensä takia. Moni ruotsinkielinen päättäjä on kokenut kielivihaa. Tätä ei voida hyväksyä. Nyt tarvitaan arvojohtajuutta, jotta vihapuheelle saadaan loppu. Peräänkuulutan siksi, että kaikkien puolueiden puheenjohtajat yhdessä sanoisivat vahvasti EI vihapuheelle”, hän linjaa tiedotteessaan.

Henriksson muistuttaa, että perjantaina julkistetun ”Viha vallassa: Vihapuheen vaikutukset yhteiskunnalliseen päätöksentekoon” -tutkimuksen mukaan moni vähemmistöön kuuluva harkitsee jopa luopuvansa politiikasta.

”Emme voi antaa vihapuheen rajoittaa demokratiaamme. Kaikkien on voitava asettua ehdolle vaaleissa ja osallistua päätöksentekoon pelkäämättä sitä, että joutuisi vihapuheen kohteeksi. Vihapuhe ei valitettavasti ole minulle vierasta arjessani poliitikkona. Nyt oikeusministerinä saan kokea enemmän vihapuhetta kuin aikaisemmin, etenkin Twitterissä”, hän kertoo.

Oikeusministerin mukaan on surullista, että on olemassa ihmisiä, jotka tieten tahtoen haluavat mustamaalata toisia ja levittää valheellista tietoa.

”Emme voi antaa Twitter-trollien voittaa, vaan meidän on saatava loppu tälle huolestuttavalle yhteiskuntakehitykselle. Nyt on aika toimia!”

Valtioneuvoston tutkimus on ensimmäinen Suomessa, jossa on kartoitettu vihapuheen vaikutuksia yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Tutkimusaineisto koostuu teemahaastatteluista (14 kpl), koneoppivien mallien avulla luokitelluista Twitter-keskusteluista sekä kuntiin ja eduskuntaan lähetetyn kyselyn vastauksista.

”Tutkimuksessa tunnistettiin 200 Twitter-tiliä, jotka ovat vastuussa puolesta kaikista poliitikoille Twitterissä lähetetyistä vihamielisistä viesteistä. Nämä tilit ovat jakautuneet kahteen erilliseen ryhmittymään, jotka edustavat toisilleen vastakkaisia ideologisia suuntauksia. Suurin (noin 75 %) osa vihamielisestä viestinnästä on peräisin maahanmuuttovastaisesta ryhmittymästä”, valtioneuvoston tutkimuksesta kertovassa tiedotteessa todetaan.