Tilastokeskus julkaisi tänään toisen vuosineljänneksen alustavan bruttokansantuotteen. Ekonomistit pitävät lukuja iloisena yllätyksenä, mutta huomauttavat, että kyse on vasta ennakkoluvuista.

Bruttokansantuotteen ennakoidaan laskeneen huhti-kesäkuussa 3,2 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Viime vuoden vastaavaan neljännekseen nähden bkt olisi 4,9 prosenttia matalampi.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen kommentoi viestipalvelu Twitterissä, että Suomen bkt laski odotetusti muuta Eurooppaa ja keväällä tehtyjä ennusteita vähemmän. Lisäksi tuottavuus nousi hänen mukaansa suhteellisen hulppeasti. Heiskasen mukaan yllättävän pieni pudotus johtuu monia muita maita lievemmästä epidemiasta, vähäisemmistä rajoituksista ja pitkistä tilauksista.

Säästöpankin pääekonomisti Henna Mikkosen mukaan odotettua vähäisempää bkt:n laskua selittävät myös suomalaisten hyvät digivalmiudet, minkä takia etätöihin siirtyminen sujui melko tuskattomasti.

Heiskasen mukaan kinkkinen kysymys on, luottaako ennakkolukuihin vai ei.

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist kommentoi Twitterissä, ettei suostu vielä uskomaan, että Tilastokeskuksen ennakkoluvut pitäisivät paikkansa.

Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala iloitsee siitä, että bkt on laskenut Suomessa vähemmän kuin muualla. Vaikka vuoden viimeisten neljännesten talous ei toipuisi pätkääkään, vuoden 2020 bkt laskisi vain noin 3–4 prosenttia, hän arvioi.

Vesalan mukaan tulevaisuuden näkymät ovat kuitenkin aiempaa huonommat toisen aallon takia.

”Arvelen kuitenkin, että alkuvuoden luvut voivat vielä korjaantua heikommiksi ja syksyn jännityksen kohde on teollisuuden viiverakenne. Negatiivisena jokerina vielä rakentamisen luisun jyrkkyys.”

LUE MYÖS: