Sininen tulevaisuus -puolueen puheenjohtaja Sampo Terho pitää perussuomalaisten Ketutus-nimistä vaalivideota mauttomana ja väkivaltaa ihannoivana. Hän ei kuitenkaan kieltäisi Soldiers of Odin -järjestöä, jonka liiveihin pukeutunut mies kävi sunnuntaina ulkoministeri Timo Soinin (sin) kimppuun.

LUE MYÖS: Perussuomalaiset hämmästyi Finnkinon päätöksestä: ”Ei ole mitään lopetettavaa – kampanja päättyi jo 21.3.”

”Se on mauton ja väkivaltaa ihannoiva, väkivallalla ratsastava video, jossa kuvitteelliset johtajat – sattumalta kolme miestä - toimivat perussuomalaisten linjaa vastaan. Mitään suoraa syytöstä ei voi sen enempää tehdä, kuin että se on mauton ja osoittaa hyvin, ettei tarvitse enää kysellä mitä eroa on perussuomalaisilla ja sinisillä. Ei tuollaista siinä vanhassa perussuomalaisissa olisi kuuna päivänä tuotettu”, Terho sanoo Talouselämän, Kauppalehden ja Uuden Suomeen haastattelussa.

Video on tyyliltään lapsellinen ja parodinen, mutta sen idea paljastuu vasta lopussa, kun perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tulee kuvaan ja sanoo että ”Ketutushirviötä” ei ole olemassakaan, vaan vanhoja puolueita pitää vastustaa äänestämällä muutosta.

Sininen tulevaisuus -puolueen puheenjohtaja Sampo Terho pitää perussuomalaisten Ketutus-nimistä vaalivideota mauttomana ja väkivaltaa ihannoivana. Hän ei kuitenkaan kieltäisi Soldiers of Odin -järjestöä, jonka liiveihin pukeutunut mies kävi sunnuntaina ulkoministeri Timo Soinin kimppuun.

”Se on mauton ja väkivaltaa ihannoiva, väkivallalla ratsastava video, jossa kuvitteelliset johtajat – sattumalta kolme miestä - toimivat perussuomalaisten linjaa vastaan. Mitään suoraa syytöstä ei voi sen enempää tehdä, kuin että se on mauton ja osoittaa hyvin, ettei tarvitse enää kysellä mitä eroa on perussuomalaisilla ja sinisillä. Ei tuollaista siinä vanhassa perussuomalaisissa olisi kuuna päivänä tuotettu”, Terho sanoo.

Video on tyyliltään lapsellinen ja parodinen, mutta sen idea paljastuu vasta lopussa, kun perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tulee kuvaan ja sanoo että ”Ketutushirviötä” ei ole olemassakaan, vaan vanhoja puolueita pitää vastustaa äänestämällä muutosta.

Ketutushirviön idea ei ehkä paljastu ihan kaikille katsojille, joten sen voi tulkita myös yllytykseksi väkivaltaan. Joidenkin arvioiden mukaan video on saattanut inspiroida myös miestä, joka yritti käydä perussuomalaisten entisen puheenjohtajan Timo Soinin kimppuun sunnuntaina.

LUE MYÖS: Timo Soini: ”Uhkaava tilanne saatiin nopeasti rauhoittumaan - Kiitän turvamiehiä hyvästä työstä”

Terho oli paikalla sinisten vaalitilaisuudessa Vantaan Korsossa ja näki tilanteen läheltä:

”Olin paikalla, ja olihan se järkyttävää. Olen jo toistakymmentä vuotta käynyt Soinin kanssa toritapahtumissa, enkä ole koskaan nähnyt noin rajua purkausta keneltäkään.”

”Täysin odottamatta tuli se huuto ja päällekarkaus. Siinä oli vähän hämmennystä, koska tori oli täynnä porukkaa. Mutta turvamiehet olivat äärimmäisen hyvin valmiina. Sikäli kun käsitin, niin he saivat tekijän lennosta kiinni ilman että hän pääsi lainkaan Soinin iholle kiinni.”

”Pienen pystypainin jälkeen - jossa turvamies sai pullosta päähänsä - he kaatuivat maahan. Lyhyestä virsi kaunis: natsi laitettiin nippuun ja kansanvalta jatkoi kulkuaan. Tilaisuus jatkui”, Terho kuvaili maanantaina Talouselämän haastattelussa.

Terho ei tapahtuneesta huolimatta vaadi Soldiers of Odin -järjestön kieltämistä.

”Tästähän on paljon puhuttu. Se on vähän kaksipiippuinen asia, koska ei voi sanoa että 'kielletään ja ongelma on ratkaistu'.”

”Petturia hän huusi”

Terhon mukaan mitään tietoa ei ole siitä, että päälle kävijä olisi nähnyt Ketutus-videota tai saanut siitä inspiraatiota. Mies oli kuitenkin syyttänyt Soinia ”petturiksi”, joten hän saattoi olla perussuomalaisten hajoamiseen pettynyt puolueen kannattaja.

”Henkilön agenda ei ansaitse analyysia. Mutta petturia hän huusi, sen kuulin”, Terho kertoo. Miehen henkilöllisyydestä tai motiiveista hänellä ei ole mitään tietoa: ”Ei tiedetä muuta kuin ne liivit, jotka hänellä oli päällään.”

Maanantaina myös vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Suldaan Said Ahmed kertoi joutuneensa väkivallan kohteeksi metroasemalla Helsingissä. LUE LISÄÄ: Kansanedustajaehdokas Suldaan Said Ahmed: Minut pahoinpideltiin metroasemalla

”Mitä tästä nyt laajemmin voi sanoa? Meidän on yhdessä tehtävä kaikkemme, jotta suomalaista demokratiaa ei haitata tällaisella sokealla väkivallalla tai sen uhalla. Saa tulla antamaan palautetta, kipakkaakin, mutta palautteen pitää olla suullista”, Terho sanoo.

”On tämä tuttu tilanne ollut meille turuilla ja toreilla puolueen hajoamisesta lähtien. Monenlaistakin julistajaa ja huutelijaa on käynyt, mutta ei koskaan väkivaltaista. Erilaiset kiusaamisen muodot ovat tulleet tutuiksi, mutta tämä oli omassa luokassaan.”

Talouselämän, Kauppalehden ja Uuden Suomen puheenjohtajahaastattelu Sampo Terhosta julkaistaan kokonaisuudessaan keskiviikkoaamuna.

LUE MYÖS: Poliittisen ilmapiirin kiristyminen Suomessa huolestuttaa: ”Olisi valtavan suuri kolaus, jos tämä muuttuisi”