Kansanedustaja Sanna Antikainen (ps) tietää omakohtaisesti, millainen on tilanne vanhusten kotihoidossa, jota on kutsuttu myös vanhustenhoidon pahimmaksi umpisolmuksi.

Kataisen hallitus päätti aikanaan lisätä vanhusten kotihoitoa ja vähentää ympärivuorokautista laitoshoitoa. Takana oli muun muassa ylevä ajatus vanhusten oikeudesta asua kotona.

Resurssit eivät seuranneet perässä, ja tämä näkyi kotihoidon työntekijöiden arjessa karusti, kertoo kotihoidossa vuosina 2010–2017 työskennellyt Sanna Antikainen Uudelle Suomelle.

LUE SANNA ANTIKAISEN LAAJEMPI HAASTATTELU 200 KANSANEDUSTAJAA -SARJASTA:

Määräaikaisia työjaksoja kotihoidossa tehnyt Antikainen joutui lopulta tekemään oman johtopäätöksensä.

”Tein sitä vuoteen 2017 asti, jolloin totesin, että en pysty tekemään enää tätä työtä, koska se työtaakka on liikaa. Siinä seitsemässä vuodessa työtaakka oli – ainakin minulle henkilökohtaisesti – kasvanut niin epäinhimilliseksi, että koin, etten pysty enää tekemään sitä”, Antikainen kertoo Uuden Suomen haastattelussa.

Hän siirtyi töihin lastensuojeluun, jossa työskenteli kansanedustajaksi pääsyyn asti.

Vielä kotihoitouran alussa työtahti oli kohtuullinen, Antikainen kuvaa.

”Jos tuli jotain yllättävää, koko päivä ei mennyt pilalle.”

Vuoteen 2017 mennessä esimerkiksi aamukäyntien määrä oli lisääntynyt niin, että lounastauko oli tiukilla. Muutenkin aikataulu oli äärimmilleen venytetty ja kuormittava.

”Yleensä söin autossa. Sen jälkeen lähdit suoraan tekemään iltapäiväsuihkuja, jotka olivat lisääntyneet yhdestä kahteen, ja muita käyntejä. Varttia vaille ennen kuin työpäivä loppui, ehdit ehkä toimistolle, missä piti vielä tehdä kirjaukset.”

Katso Antikaisen videohaastattelu (juttu jatkuu videon jälkeen):

Rinteen hallituksen ohjelmassa tavoitteena on vahvistaa kotihoidon resursseja ja laatua. Ympärivuorokautisen hoivan vahvistamiseen sekä kotihoidon resurssien ”turvaamiseen” on kirjattu 45 miljoonan euron lisäys vuoden 2023 budjettiin mennessä.

Antikaisen mielestä erityisesti tehostetun palveluasumisen ylipitkiin odotusaikoihin tulisi puuttua nopeasti. Ikäihmiset, jotka eivät enää pärjää kotona, voivat joutua odottamaan kuukausien ajan palveluasumiseen pääsyä.

”Näiden ihmisten ei pitäisi joutua odottamaan paikkaa niin pitkään. He voivat olla todella huonossa kunnossa, eikä kotihoito pysty tarjoamaan riittäviä palveluita”, Antikainen sanoo.

Uuden Suomen laajemmassa haastattelussa Antikainen puhuu muun muassa ilmastonmuutoshuolestaan sekä vanhuspalveluiden henkilöstömitoituksen ”porsaanreiästä”.