Hallituksen 105 kansanedustajan enemmistö eduskunnassa supistuu jälleen yhdellä, kun Paavo Väyrynen ilmoitti palaavansa kesäkuussa kansanedustajaksi. Väyrynen eroaa keskustasta ja ryhmittyy omaksi ryhmäkseen, joten pääministeripuolue menettää Väyrysen tieltä väistyvän Mikko Kärnän tuen eduskunnan äänestyksissä.

Erityisen keskeistä tämä on kiistanalaisessa sote- ja maakuntauudistuksessa. Hallitukselle jäävistä 104 kansanedustajasta puhemies Paula Risikko (kok.) ei osallistu äänestyksiin, ja lisäksi kokoomuksen Elina Lepomäki on ilmoittanut äänestävänsä sote- ja maakuntauudistusta vastaan. Hallitukselle jää sote-äänestyksessä lähtökohtaisesti vain 102 kansanedustajan tuki riippuen siitä, äänestääkö kokoomuksesta eronnut Harry ”Hjallis” Harkimo vastaan vai puolesta. Harkimo ei ole vielä päättänyt asiasta varmasti, mutta äänestäisi nykytiedoilla esitystä vastaan.

Väyrynen puolestaan ilmoitti keskiviikkona, että hänellä ei enää keskustasta irtauduttuaan ole syytä tukea hallituksen ”vikaraiteille” joutunutta uudistusta. Hän äänestänee siis uudistusta vastaan, joskaan varmana tätä ei voi pitää.

Parinkin hallituspuolueiden kansanedustajan kääntyminen uudistusta vastaan voi näin ollen kaataa sen läpimenon. Pääministeri Juha Sipilä kehottikin viikonloppuna "vastuullisia" oppositioedustajia harkitsemaan soten puolesta äänestämistä, Yle kertoo. Sipilä on käynyt keskusteluja ainakin Rkp:n kanssa.

Pääministeri Sipilä on ilmoittanut hallituksen kaatuvan, jos sote-uudistus kaatuu. Tämä ei suoraan tarkoittaisi uusia vaaleja.

Lue lisää: Nyt se on varmaa: Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan – eroaa keskustasta ja irtautuu sotesta