Suomalaisten enemmistö on sitä mieltä, että ilmastonmuutosta pitää hillitä. Moni kuitenkin lähtee ajattelussaan siitä, että naapurissa olisi enemmän aihetta hillitsemiseen kuin omassa pihassa, toteaa LeaseGreen Groupin kehitysjohtaja ja perustaja Juho Rönni blogissaan.

"Ymmärrämme muutoksen tarpeen. Mutta vastustelemme sitä, koska epäilemme, ettei peli ole reilua. Meillä on niin sanotun yhteismaan tragedia. Tiedämme hyvin, että jos sijoitamme paljon rahaa puhtaaseen teknologiaan, myös saita naapuri hyötyy paremmasta ympäristöstä. Saatamme olla huolissamme myös ilmastopolitiikan vaikutuksesta kansalaisten väliseen tulonjakoon", Rönni kirjoittaa.

Hänen mukaansa ei riitä, että politiikka on ympäristön kannalta kestävää. Sen pitää olla myös sosiaalisesti kestävää, jotta ilmastotyöstä tulee kansalaisia yhdistävä eikä jakava voima.

"Pienituloinen eläkeläinen tarvitsee varmasti enemmän tukea lämpöpumppuinvestointiin kuin menestyvä insinööri. Myös sähköautojen hankintatuet ja joukkoliikenteen alennukset pitäisi kohdistaa ennen kaikkea heille, jotka tarvitsevat niitä eniten", Rönni kirjoittaa.

Rönnin mielestä tuet on syytä keskittää eniten tarvitseville esimerkiksi näin:

• Ansiotulojen mukaan porrastettu vaihtohyvitys sähköauton hankintaan

• Ilmaiset bussit, ratikat ja metro pienituloisille

• Junaliikenteen arvonlisävero nollaan

• 200 euron vuosittainen voucher junalippujen ostoon per kotitalous

•Yksi lomalento per vuosi nollaverolla, toiseen 20 prosentin lentovero ja kolmanteen 50 prosentin vero

"Edellä mainitut keinot ovat kaikki hyvin marginaalisia ratkaisuja. Niillä voi kuitenkin olla kokoansa suurempi rooli, kun ilmastonmuutoksen torjuntaa hidastavia psykologisia lukkoja avataan. Ensimmäisen askeleen jälkeen on helpompi ottaa seuraava", Rönni kirjoittaa.

Hänen mukaansa ilmastokriisi on torjuttavissa. Se ei kuitenkaan onnistu politiikan ja talouden eliitin, korkeasti koulutettujen ja hyvätuloisten ihmisten päätöksillä.

"Onnistuminen vaatii tiivistä kansainvälistä yhteistyötä ja tehokkaita kansallisia ratkaisuja, jotka eivät vaikeuta kenenkään elämää kohtuuttomasti. Vakavasti otettavien keinojen määrä kohoaa useisiin kymmeniin."