Energiajuomien riskeistä ja haitoista nuorille on puhuttu julkisuudessa tiiviisti muutaman viime vuoden ajan. Huoli on kohdistunut hurjiin kofeiinimääriin ja niiden aiheuttamaan addiktioriskiin.

Professori, ylilääkäri Martti Färkkilä kertoo Uuden Suomen haastattelussa vielä yhden uuden ja painavan syyn vähentää energiajuomien litkimistä. Julkisuudessa ei ole aiemmin puhuttu energiajuomien ja limsojen vaikutuksista maksalle.

- Yhteys energiajuomien ja maksa-arvojen kohoamisen välillä on hyvin tunnettu. Energiajuomat, limsat ja nimenomaan light-juomat, joissa on makeutusaineena paljon fruktoosia ja aspartaamia, aiheuttavat rasvamaksan, Färkkilä sanoo.

Energiajuomien ja kohonneiden maksa-arvojen yhteyttä on spekuloitu netin keskustelupalstoilla.

- Kyse on erittäin tavallisesta ilmiöstä. Näiden juomien runsas käyttö johtaa lähes poikkeuksetta rasvamaksan kehittymiseen.

Färkkilän mukaan korrelaatio on jatkuva. Mitä enemmän limsoja ja energiajuomia juo, sitä enemmän tulee kaloreita, ja maksan rasvoittumisriski on suurempi. Kevytjuomissa käytetään makeutusaineena aspartaamia, jonka on osoitettu lisäävän maksarasvan riskiä ja vaikuttavan myös painonnousuun.

Rasvamaksailmiön kasvun huomaa Färkkilän mukaan tutkimattakin katukuvassa: Nuorten ylipaino on huomattavasti lisääntynyt.

Färkkilän mukaan päivittäisenä annoksena yli puoli litraa energiajuomia ja limsoja päivässä on jo liikaa.

- Puolitoista litraa limua päivässä on absoluuttisesti liikaa. Tällaisen annoksen säännöllinen käyttö lisäisi varmasti maksan rasvoittumisen riskiä, ylipainon riskiä ja metabolisen oireyhtymän riskiä.

Rasvamaksa on oireeton. Se voi ilmetä suurentuneena maksana ja maksa-arvojen nousuna. Osa rasvamaksoista, joihin liittyy tulehdus, kehittävät maksakirroosin.

Suositusten mukaan alle 15-vuotiaiden ei pitäisi nauttia lainkaan kofeiinipitoisia juomia, mutta energiajuomista on hitti koululaisten keskuudessa.

- Tämän rajoituksen pitäisi koskea myös runsasta light-juomien ja sokerilla makeutettujen käyttöä. Tämä on iästä riippumaton suositus sekä ylipainon että rasvamaksan takia.

Pitäisikö energiajuomien myyntiä rajoittaa? Ota kantaa US-kyselyssä.