Nobel-kirjailija Doris Lessing on julkaissut valtavan määrän romaaneja ja muuta kirjallisuutta. Turun yliopistosta eläkkeelle jäänyt englannin kielen lehtori ja tutkija Ellen Valle tuntee Lessingin tuotannon hyvin.

Lessingiltä ilmestyi ensimmäisen romaani 1949. Seuraavaksi syntynyt "Children of Violence" -sarja sijoittuu eteläiseen Afrikkaan. Kirjasarjan neljä ensimmäistä osaa kuvaavat Martha Quest -nimisen päähenkilön kasvua nuoreksi naiseksi. Samalla ne ottavat kantaa Rhodesian tilanteeseen ja apartheidiin. Martha Questin tarina kumpuaa Lessingin omista kokemuksista, selvittää Ellen Valle.

Sarja on loistavaa realistista kerrontaa ja se kattaa ajanjakson 30-luvulta 60-luvun loppuun saakka. Vallen mukaan teemoiksi nousevat muun muassa vasemmistolaisuus ja mielenterveys.

Sarjan viimeinen osa ”Muutoksen aika” 1985 (”Four-gated City” 1969) on Vallen suosikkikirja. Siinä Lessing siirtyy ensimmäistä kertaa henkisiin teemoihin, jotka ovat nousseet Lessingin myöhemmän tuotannon tunnuspiirteiksi. Kirja kertoo ihanteellisesta kaupungista, jossa ympäristö on harmoninen ja edistää ihmisen henkistä kehitystä ja tasapainoista elämää.

”Shikasta: asia: kolonisoitu planeetta 5” aloitti tieteissarjojen aikakauden Lessingin tuotannossa. Kirjailijan kolmannen kauden tuotanto keskittyy muun muassa vanhuuden tuomiin ongelmiin, vanhana rakastumiseen.

Vallen mielestä Lessingin tieteissarjoissa nousee erityisesti esiin myös kylmyys. Tänä ilmastonmuutoksen ja lämpenemisen aikana on kiinnostavaa, että Lessing on pohtinut paljon ihmiskunnan kohtaloa ilmaston kylmenemisen ja jääkauden uhatessa.

Eräs seikka Lessingin elämän varrelta on jäänyt Vallen mieleen. 1980-luvulla Lessing testasi kustantamoaan lähettämällä sinne romaaninsa käsikirjoituksen väärällä nimellä. Aluksi kustantamo hylkäsi tekstin, ja asiasta syntyi iso skandaali.

Lessingin toinen aviomies oli saksalainen Gottfried Lessing. Hänet ja kolme lastansa kirjailija jätti lähtiessään Afrikasta ja muuttaessaan Englantiin. Teko on vaivannut Lessingiä paljon. Hän on kirjoittanut siitä muun muassa omaelämäkerrassaan.

Lessingiltä on suomennettu yli 20 kirjaa. Ensimmäinen romaani ”Ruoho laulaa” (”The Grass is Singing”) ilmestyi 1950. Se oli valkoisen naisen ja mustan palvelijan suhteesta kertonut läpimurtoteos.

”Kultainen muistikirja” (”The Golden Notebook” 1962) oli järisyttävä lukuelämys tutkija Vallelle. Kirja käsittelee rotukysymyksiä, kommunismin kaatumista, naisten vapautumista ja itsenäistymistä, taiteen ja fiktion luonnetta sekä mielisairautta.

Teoksesta tuli Vallelle ja hänen ikäpolvensa naisille raamattu, koska sen kautta heille aukesi feminismi. Lessing itse ei halua kuitenkaan profiloitua feministiseksi kirjailijaksi, vaan tekijäksi, joka kirjoittaa ihmisistä ja ihmissuhteista yhteiskunnassa.

Tuoreimmat suomennokset ”Musta Madonna” ja ”Viides lapsi” ovat jo vuodelta 1989. Romaanien ja proosan lisäksi Lessing on kirjoittanut novelleja, esseitä, näytelmiä, matkakertomuksia ja kissakirjoja. Kirjailija pitää paljon kissoista.