Suomen ennätysmäisiin EU-maksuihin on syynä muiden maiden huono taloustilanne sekä muutaman valtion saamat jäsenmaksuhelpotukset, kertoo valtiovarainministeriön budjettineuvos Paavo Kytömäki.

Suomen valtion maksama nettojäsenmaksu oli viime vuonna ennätysmäisen suuri. Ero Suomen EU:lle maksaman rahan ja takaisin saamien EU-tukien välillä ei ole koskaan tähän mennessä ollut näin suuri, Uusi Suomi kertoi aiemmin tänään.

Kytömäen mukaan nettojäsenmaksuun vaikuttaa kolme asiaa: viiden jäsenmaan saamat jäsenmaksuhelpotukset, EU-budjetin koko sekä kunkin jäsenmaan suhteellinen taloustilanne.

– Suomi on vähemmän köyhtynyt tai talous ei ole niin paljon romahtanut kuin joissakin maissa, Kytömäki kertoo Uudelle Suomelle.

Toinen syy Suomen korkeaan EU-maksuun on Saksan, Alankomaiden, Itävallan, Ruotsin ja Ison-Britannian saamat jäsenmaksuhelpotukset.

– Briteille neuvoteltiin maksualennus jo 1980-luvulla ja muille maille vuonna 2005. Sen maksavat muut maat, mukaan lukien Suomi, Kytömäki sanoo.

Suurin peruste Isolle-Britannialle oli Kytömäen mukaan maan suhteellisen pieni maatalousbudjetti.

– He saivat neuvoteltua alennuksen. Siinä on se ongelma, että EU:n budjettiratkaisut tehdään yksimielisesti ja siitä on erittäin vaikea päästä pois.

Ensi vuonna Suomen jäsenmaksu kasvaa Kytömäen mukaan noin kolme prosenttia.

– Sekin on budjetin tasolla iso summa, hän arvioi.

Seuraavaa budjettia suunnitellaan parhaillaan. Vuoden loppuun mennessä pitäisi olla tiedossa paljonko Suomi maksaa jäsenmaksua EU:lle vuonna 2014 lähtien.

– Suomi pyrkii jarruttamaan budjetin kasvua, mutta siitä huolimatta se kasvaa jonkin verran.

Yksimielisyyden saaminen ei ole Kytömäen mukaan helppoa, koska EU:n sisällä on erilaisia intressejä.

– Nettomaksajat haluavat rajata EU:n budjettia, mutta nettosaajat haluavat, että se on mahdollisimman suuri.