Ehdollista vankeutta saanut ulkoministeriön virkamies aikoo valittaa hovioikeuteen käräjäoikeudessa saamastaan tuomiosta, joka koski viisumien junailua ystäville ja tuttaville. Vantaan käräjäoikeuden kansliasta kerrottiin, että virkamies ei tyydy käräjillä saamaansa tuomioon.

Syyllisyytensä kiistäneellä 55-vuotiaalla miehellä on aikaa jättää hovioikeudelle osoitettu virallinen valitus ensi kuun alkupuolelle asti. Juttu on ulkoministeriössä ennennäkemätön.

Vantaan käräjäoikeuden taannoisen päätöksen mukaan Suomen suurlähetystössä Nigeriassa työskennellyt mies myönsi nigerialaisille ja nepalilaisille viisumeita tavalla, joka poikkesi ohjeista ja vakiintuneesta käytännöstä. Viisumeita hakeneet olivat hänelle entuudestaan tuttuja, ja joukossa oli myös aasialainen kummipoika.

Tuomion mukaan viisumi- ja oleskelulupa-asioita suurlähetystössä hoitanut mies toimi samanaikaisesti henkilöiden kutsujana ja viisumin myöntäjänä. Viisumeja myönnettiin tavanomaista pidemmäksi ajaksi ja poikkeuksellisesti toistuvaisviisumeina.

Hakemukset olivat puutteellisia, eikä niihin ollut liitetty viisumikäsittelyssä normaalisti edellytettäviä asiakirjoja. Tekemättä jäivät myös nigerialaisilta vaadittavat vision-kyselyt, joissa selvitetään hakijan taustoja suojelupoliisin avustuksella.

Mies on pidätettynä virasta

Edelleen virkamies kirjasi viisumirekisteriin tuomion mukaan harhaanjohtavia tietoja, jotka koskivat matkavakuutuksen olemassaoloa, vision-kyselyä ja matkojen tosiasiallisesta tarkoituksesta. Toiminta tapahtui vuosina 2005–2007.

Juttuun liittyy puolenkymmentä Nigerian ja Nepalin kansalaista. Eräs oli toiminut virkamiehen kokkina Nigeriassa, toiseen työntekijä oli tutustunut ravintolassa, ja kolmannen hän oli tavannut työasioissa.

Ulkomaalaisista moni haki viisumin päätyttyä Suomesta oleskelulupaa opiskelua varten tai perhesiteen perusteella. Oikeudessa todistajina kuullut kaksi miestä kertoivat keskustelleensa ennen viisumin myöntämistä virkamiehen kanssa aikeistaan tai kiinnostuksestaan opiskella täällä.

Erään asiantuntijatodistajan mukaan Suomeen ei ole laillista tulla turistiviisumilla ja jäädä opiskelemaan. Jos tietää aikovansa opiskella, virkailijan on ohjeistettava hakemaan oleskelulupaa jo kotimaassa.

Mies sai käräjillä 60 päivää ehdollista vankeutta, joka tuli virka-aseman väärinkäyttämisestä ja rekisterimerkintärikoksesta. Hän on ollut virasta pidätettynä noin vuoden ja sen ajan Suomessa. Miehen nimellä löytyy ulkoministeriön vaihteen kautta yhteystiedot Suomen suurlähetystöön Peruun.