Tummat pilvet taloudessa nostavat kysymysmerkkejä asuntomarkkinoiden näkymille.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Markku Lehmus arvioi Etlan omaan ennustemalliin perustuen, että asuntojen nimellishinnat polkevat Suomessa keskimäärin paikallaan loppuvuoden aikana.

Etlan kokeellinen massadatoja hyödyntävä ennustemalli povaa asuntojen hintojen voivan laskea hieman, jos katsotaan inflaatiokehityksen huomioivia reaalihintoja.

Lehmus korostaa, että kyse on koko Suomen tilanteesta keskimäärin.

”Asuntojen hintakehitys on eriytynyt rajusti ja eriytyminen voi jatkua. Helsingissä kehitys voi olla hyvin erilaista kuin muualla Suomessa”, Lehmus muistuttaa.

Asuntomarkkinoiden eriytymiselle ei Suomessa loppua näy tuoreimpien tilastojen perusteella. Tilastokeskus kertoi torstaina, että vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat hieman pääkaupunkiseudulla toukokuussa.

Ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat viime vuoden toukokuuhun verrattuna pääkaupunkiseudulla 0,5 prosenttia ja laskivat muualla maassa 2,5 prosenttia. Koko maassa hinnat laskivat yhden prosentin.

Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Peetu Keskinen ennakoi Suomen asuntomarkkinoiden olevan menossa entistäkin selkeämmin kolmeen ryhmään.

Keskinen arvioi, että voimakkaasti kasvavilla kaupunkiseuduilla asuntojen hinnat nousevat ja maakuntakeskuksissakin saatetaan yltää maltilliseen hintojen nousuun. Alueilla joilla väestö vähenee asuntojen hinnat voivat sen sijaan laskea edelleen.

Kysyntä on vetänyt hintoja ylöspäin kasvukeskuksissa. Keskinen kuitenkin arvioi reippaan rakentamisen alkaneen näkyä.

”Yksiöitä on rakennettu paljon, se näkynyt siinä, että asuntojen hintojen nousu varsinkin pääkaupunkiseudulla on ollut maltillisempaa kuin aikaisempina vuosina”, Keskinen sanoo.

Kiinnostavaa tuoreissa tilastoluvuissa oli, että esimerkiksi pääkaupunkiseudun ympäristössä kehyskunnissa vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat vuositasolla 3,9 prosenttia.

Tulkinnoissa on syytä olla varovainen, koska kuukausiluvuissa voi olla suuriakin heilahteluja. Etlan Lehmus muistuttaa keskusta-asuntojen suosion yleisellä tasolla kasvaneen viime vuodet. Lisäksi hänen mukaansa voi ajatella, että osaltaan epävarmassa taloustilanteessa keskusta-asuntojen hinnat pitävät paremmin kuin reuna-alueilla.

”Tämä voi olla vähän tällainen turvasatamaefekti”, Lehmus sanoo.

Useiden kaupunkien asuntomarkkinoilla on omat erityspiirteensä.

Esimerkiksi Turussa Lehmuksen mukaan asuntojen hinnat ovat nousseet aika nopeasti viimeisen parin vuoden aikana, nyt tilanteessa näyttää olevan tasaantumista.

Tilastokeskuksen torstaina julkaistujen lukujen mukaan Turussa vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 0,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Puolestaan Tampere on Lehmuksen mukaan pitkään pärjännyt hyvin, mutta sielläkin kehitys on jo vähän hidastumassa. Tilastokeskuksen tuoreiden lukujen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat Tampereella 2,5 prosenttia vuodentakaisesta. Näidenkin lukujen osalta on syytä muistaa, että kuukausiluvuissa saattaa olla isoja heilahduksia ja on syytä katsoa pitempää kehitystä.

Muuttotappioalueilla kuva on synkempi. Lehmuksen mukaan Itä- ja Pohjois-Suomen muuttotappioalueilla asuntomarkkinoiden yleiskuva on aika synkkä.

”Hintojen aleneminen voi olla aika dramaattisen isoa ja kehitys jatkuvaa”, Lehmus sanoo.

Poikkeuksiakin on. Lehmus ottaa esimerkiksi Länsi-Suomesta Uudenkaupungin autotehtaan.

”Yksi iso tehdas voi heilauttaa muuten ehkä taantuvan kunnan kehityksen kokonaan toiseen suuntaan”, Lehmus sanoo.

Viime viikkoina on tullut useita negatiivisia talousuutisia ja talousennusteita on vedetty alaspäin. Pellervon taloustutkimuksen Keskinen uskoo kuluttajien pienen pessimismin talousnäkymistä voivan vaikuttaa jatkossa asuntomarkkinoilla.

”Ei ehkä osteta asuntoa niin herkästi tai mennä sinne asuntomarkkinoille vielä”, Keskinen sanoo.