Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd) sanoi keskiviikkona illansuussa pitämässään lyhyessä tiedotustilaisuudessa, että hallitusneuvottelujen johtoryhmä laskee budjetin raameja tämän viikon loppuun asti, jotta hallitusohjelmaa kirjoittavat työryhmät saisivat tietää talouden rajoitteet ensi viikon alussa.

Rinteen tavoite on edelleen, että hallitusohjelma olisi valmis ensi viikon loppuun mennessä ja uusi hallitus voisi aloittaa ennen kesäkuuta. Rinteestä tulee viiden puolueen hallituksen pääministeri, jos hanke onnistuu.

”Kävimme läpi kehystilannetta talouden raameista ja niitä tarpeita, joita liittyy sitten kehyksen rakentamiseen tässä uudessa hallituksessa”, Rinne sanoi.

Hänen mukaansa talousraami on nyt puheenjohtajien pöydällä, eli puoluejohtajat tietävät suunnilleen, kuinka paljon rahaa uudistuksiin on käytettävissä. Rinteeltä kysyttiin, voisiko rahaa olla esimerkiksi kaksi miljardia euroa. Hän kieltäytyi kuitenkin sanomasta edes muutoksen suuruusluokkaa.

”En käy yksityiskohtia millään tavalla läpi. Ne ovat nyt keskustelussa ja haetaan nyt yhteistä ratkaisua.”

Raamit ennallaan

Hänen mukaansa budjettiraamit ovat pysyneet hallituksen muodostamisen aikana suunnilleen ennallaan, tai ”suurin piirtein samana - mutta nythän sitä lasketaan”. Ennen vaaleja Rinne antoi ymmärtää, että Sdp:n ajamat uudistukset maksavat yhdestä kolmeen miljardia.

”Tilannekuvien perusteella näyttää syntyvän ilmiöpöydissä yhteisiä ratkaisuja. Tämä näyttää nyt hyvältä”, Rinne kehui.

”Sitä nyt rakennetaan puheenjohtajapöydässä sitä (budjettitalouden) pohjaa, ja sitten kun ne on meillä periaatteessa sovittu, niin ne menee taloustyöryhmään, ja siitä lähtee liikkeelle ilmiöpöydissä. Ensi viikon lopulla pitäisi olla valmista.”

Rinteen mukaan tunnelma neuvotteluissa ”ei ole millään tavalla kiristynyt”, vaan ”hyvällä mielellä tehdään töitä edelleenkin”.

Hallitusneuvotteluja jatketaan myös tulevana sunnuntaina. Rinteen mukaan se ei ole merkki aikataulun pettämisestä, koska koko viikonloppu oli alun perinkin varattu töitä varten.

”Nyt ei tarvitse ottaa lauantaita käyttöön, vaan sunnuntaina jatketaan niissä ryhmissä, missä tarvitaan.”

Tukea pääradalle?

Rinne sanoi, ettei hän kerro mistään yksityiskohdista, koska yksityiskohdat muodostavat kokonaisuuden, niin hallitusohjelman sisältö tiedetään vasta kun kokonaisuus on valmiina.

”On epäreilua lähteä kertomaan yksittäisiä asioita sen vuoksi, että niihin yksittäisiin asioihin vaikuttaa kaikki muut asiat”, Rinne kuvaili tiedotuslinjaansa.

Hän antoi kuitenkin ymmärtää, että väyläinvestointeja on tulossa, koska esimerkiksi rautatieverkon puutteet ovat ”pullonkauloja talouskasvulle”.

LUE MYÖS: Antti Rinne: ”Tie- ja väyläinvestointeja tarvitaan laajassa mittakaavassa”

Tämän voi ehkä tulkita merkiksi siitä, että Rinne kannattaa pääradan parantamista. Pääradalla kulkee suuri osa Suomen viennistä, toisin kuin Turun suunnan raiteilla, joilla kulkee lähinnä matkustajaliikennettä.

EU ja sodan uhka

Rinne myönsi, että neuvotteluissa on aikataulupaineita heinäkuun alussa alkavan Suomen EU-puheenjohtajakauden vuoksi.

Kun Suomi aloittaa EU:n puheenjohtajana, pääministeri Rinne voi joutua luovimaan kansainvälisissä kriiseissä, jotka ovat kärjistymässä muun muassa Kiinan ja USA:n ja toisaalta USA:n ja Iranin välillä.

Uusi Suomi ja Talouselämä saivat kysyttyä tiedotustilaisuuden päätteeksi kysymyksen EU:n ulkopolitiikasta: ”Voiko EU tehdä mitään estääkseen sodan syttymisen Iranin ja USA:n välillä?”

Rinne oli muutaman sekunnin hiljaa ja vastasi: ”Paljonkin. Voi tehdä.”

Tiedotustilaisuus päättyi tähän.