Nordean valuuttamarkkinoihin erikoistunut analyytikko Sanna Kurronen ennakoi asuntolainojen korkojen lähtevän nousuun ensi vuonna.

–Ensimmäisenä nousevat pitkät korot, mutta euriborit seuraavat pian perässä. Mikäli markkinoiden odotus toteutuu, ensi vuonna asuntovelallinen maksaa marginaalin lisäksi jo vähän korkoakin, hän arvioi blogissaan.

Kurronen huomauttaa, että käänne ylös on pitkissä koroissa jo nähty.

–Euriboreihin sidotut asuntolainat seuraavat pian nousua, hän sanoo.

Euriborit määräytyvät pitkälti Euroopan keskuspankin ohjauskoron mukaan. Tällä hetkellä tärkein ohjauskorko on EKP:n talletuskorko, joka on nyt -0,4 prosenttia. Sillä korolla pankit voivat tallettaa ylimääräiset rahansa keskuspankkiin. Kurrosen mukaan tämä ohjauskorko pitää euribor-korot toistaiseksi negatiivisina.

Markkinat odottavat Euroopan keskuspankin ensimmäistä koronnostoa alkuvuonna 2019. Kurronen ennakoi, että mikäli markkinat ovat oikeassa, 12 kuukauden euribor pinnistäisi todennäköisesti samoihin aikoihin positiivisille luvuille.

–Toistaiseksi markkinat hinnoittelevat koronnostojen jatkuvan sen jälkeen melko hidasta tahtia, noin 0,4-prosenttiyksikön vuosivauhtia. Tätä vauhtia 12 kuukauden euribor olisi todennäköisesti yhä vuoden 2020 alussa vain noin 0,6 prosenttia, mikä tarkoittaisi 20 vuoden ja 200 000 euron asuntolainalla noin 50 euron kuukausittaista lisäystä korkomenoihin tasaeräisellä (annuiteetti) maksuohjelmalla, hän laskee.

Todellisuudessa koronnostotahti on Kurrosen mukaan kuitenkin nostojen käynnistyttyä usein huomattavasti nopeampi kuin markkinoiden odotus.

–Mikäli euroalueen kasvu jatkaa viime aikoina nähtyä vauhtia ja inflaatio sen seurauksena piristyy, korot voivat olla parin vuoden kuluttua huomattavasti nykyistä odotusta korkeammalla. Toki heikko talouskehitys voi pitää euriborit alhaisena myös nykyistä markkinaodotusta pidempään. Onneksi talouskasvu näyttää kuitenkin vahvalta. Se tarkoittaa paranevaa työllisyyttä sekä nopeampaa palkkojen nousua. Sitä seuraavaan korkojen nousuunkin ehtii vielä varautua, hän kommentoi.

Huhut korkojen odotettua nopeammasta noususta lähtivät vauhtiin noin kuukausi sitten, kun Euroopan keskuspankin EKP:n neuvoston joulukuun pöytäkirjat julkistettiin. Korkojen on yleisesti odotettu lähtevän nousuun ensi vuonna, mutta EKP:n pöytäkirjoista löydettiin merkkejä sille, että rahapolitiikka voisi kiristyä jo tänä vuonna.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi jarrutteli paniikkia viime korkokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessaan toissa viikolla. Hän toisti aikaisemmin viestin, jonka korkoja ei nosteta vielä hyvään aikaan syyskuussa loppuvan arvopapereiden osto-ohjelman jälkeen, mutta ei kuitenkaan sanonut ehdottomasti ei koronnostoille vielä tänä vuonna.

–On olemassa vain erittäin pieni mahdollisuus, että ohjauskorkoja nostettaisiin tänä vuonna, Draghi totesi, kun asiaa erikseen kysyttiin.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi tammikuun lopulla, että korkotasosta on tällä hetkellä ilmassa normaalia suurempi epävarmuus.

–Itse pitäisin runsaan pitkän ajan keskiarvolle 2-3 prosentin haarukkaa kohtalaisena arvauksena hieman euribor-korosta riippuen. Oma käsitykseni on siis korkeampi kuin markkinat hinnoittelevat tällä erää. Monen mielestä muutaman prosentin markkinakorkojen taso ei ehkä tunnu kummoiselta. Täytyy silti muistaa, että kun miinukselta lähdetään ja keskimäärin lähemmäksi kolmea päädytään, niin välillä voidaan käydä 5 – 6 prosentin tasolla. Silloinkin, kun kehitys on normaaleissa puitteissa, hän ennakoi blogissaan.

Lisää aiheesta:

EKP jarruttelee korkopaniikkia – Suomalaisarvio: ”Voidaan käydä 5 – 6 prosentin tasolla”

OP varoittaa: Korkojen nousu voi alkaa tänä vuonna – asuntovelallisen ”mietittävä jo nyt”