Ensimmäiset suomalaiskommentit Britannian EU-erosta eli brexitistä ovat karuja. Esimerkiksi korkeastikoulutettujen ammattijärjestö Akava sanoo, että brexitin kannattajien voitto on häviö työpaikoille ja taloudelle.

–Ero ja vuosien neuvotteluista aiheutuva vuosien epävarmuus tietää heikentyviä näkymiä myös muualla Euroopassa mukaan lukien Suomessa. Hollannissa tehdyn selvityksen mukaan suomalaiset menettävät kukin noin 300 euroa vuodessa viennin heikentyessä entisestään, Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen kommentoi.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund puolestaan korostaa, että Britannian erolla Euroopan unionista on vaikutuksensa myös suomalaisille palkansaajalle.

–Euroopan ja Suomen haparoivalle talouskasvun heräämiselle Britannian kansanäänestyksen tulos on myrkkyä. Vaikutukset ovat kielteisiä, mutta todennäköisesti melko lieviä.

Sundin mukaan Britannian ero EU:stä välittyy Suomen kansantalouteen pääosin koko unionin kattavien negatiivisten talousvaikutusten kautta ja toisaalta suoraan Suomen ja Englannin kaupan kautta.

–Suurimmat riskit liittyvät lähivuosina rahoitusjärjestelmän epävakauden kautta tuleviin vaikutuksiin, hän sanoo.

Vaikutukset suomalaisiin palkansaajiin eivät ole dramaattisia, mutta Sundin mukaan selvästi negatiivisia.

- Lähivuosina talouskasvu jää Suomessakin brexitin vuoksi alhaisemmaksi kuin jos britit olisivat kannattaneet unionissa pysymistä. Lukuna se tarkoittaa noin prosentin vajaaksi jäävää talouskasvua. Se puolestaan merkitsee noin 15 000 työpaikan menetystä lähivuosina ja työllisyys on jo nyt alhaisella tasolla.

Suomen Yrittäjät toteaa omassa kannanotossaan, että nyt sekä EU:n että Suomen talouden pitää uudistua. Suomen Yrittäjien mukaan Ison-Britannian EU-ero heikentää Suomen taloutta ja aiheuttaa unionissa kriisin, joka vaikuttaa myös suomalaisiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

–Brexit heikentää selvästi Suomen talouden näkymiä. Kielteisiä vaikutuksia korostaa se, että Suomi on niin vahvasti viennistä riippuvainen maa. Brexit johtaa väistämättä Britannian talouden alamäkeen, ja se on isku vientivetoiselle Suomelle. Päätös korostaa myös Suomen tarvetta uudistaa omaa talouttaan ja toteuttaa politiikkaa, jolla huolehdimme Suomen kilpailukyvystä kaikissa olosuhteissa, yrittäjäjärjestön toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

- Brexit on suuri tappio koko Euroopalle, ei vain Britannialle. Se on myös iso vahinko Suomelle, hän jatkaa.

Lue myös: Brexit on nyt totta - Ekonomisti:”Riskinä on Suomen ajautuminen taantumaan”